Rusija u novembru gasi World Wide Web i testira RuNet?

Ruska Vlada se priprema ponovo testirati vlastitu verziju interneta, izoliranu od drugih mreža i nacija, čije bi testiranje trebalo početi u novembru, tvrde ruski mediji.

Rusija se želi zaštititi od cyber napada, zbog čega su njeni stručnjaci osmislili sistem za zaštitu sopstvenih računarskih sistema, koji omogućava Rusima da funkcioniraju online i bez pristupa World Wide Webu, piše Al Jazzera Balkans.

Kritičari, međutim, poručuju da je to samo jedan od načina na koji Rusija želi izolirati svoje građane od svijeta oko sebe i njegovih utjecaja.

Rusija je i ranije najavljivala da planira testiranje vlastitog interneta.

Ono je februaru ove godine bilo najavljeno, ali se nije dogodilo.

Prema informacijama portala D-Russia, testiranje izoliranosti mreže počet će poslije 1. novembra i ponavljat će se najmanje jedanput godišnje.

Prijetnja blokadom VPN usluga

Vjeruje se da ruska Vlada na zavisnost od IT sektora sa Zapada gleda kao na svoju slabost, koju druge nacije mogu iskoristiti protiv Rusije.

Izolaciju ruske internet infrastrukture, koja se često naziva RuNet, prati i legislativa koja ograničava građanima Rusije pristup određenim internet stranicama.

Neke od internet stranica i aplikacija kojima ruski građani imaju ograničen pristup su poslovna društvena mreža LinkedIn, aplikacija Telegram i aplikacija Zello.

Ruska Vlada je u junu zaprijetila blokiranjem devet najvećih pružalaca VPN usluga koji su odbili provoditi politiku državne cenzure.

Američki stručnjaci tvrde da je sada jasno da Moskva zaista želi izmijeniti svoje sisteme kako bi se internet unutar Rusije mogao “isključiti” sa globalnog interneta.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU