RUTINA VJEŽBANJA Pet navika zbog kojih treninzi ne daju rezultate

Redovni odlazak u teretanu vjerovatno znači da imate razvijenu rutinu vježbanja, no s vremena na vrijeme je potrebno ponovno procijeniti svoj režim kako biste vidjeli šta biste mogli prilagoditi za optimalne rezultate. Znamo da je vrijeme u teretani dragocjeno, a kako biste ga iskoristili najbolje što možete, pojašnjavamo sedam loših navika koje koče vaš napredak na putu prema fit i zdravom tijelu.

Ne jedete dovoljno ugljenih-hidrata

Ugljeni-hidrati su stekli loš ugled kao nešto što treba izbjegavati ako želite biti fit. Istina je ipak suprotna, vaše tijelo treba ugljene-hidrate, posebno kada redovno vježbate. Zadovoljiti potrebu za ugljenim-hidratima jednako je važno kao i unos proteina nakon vježbanja. Glavni izvor goriva za tijelo su upravo ugljeni-hidrati i potrebno ih je uključiti u obrok nakon vježbanja.

Previše kardio vježbi

Kardio trening je odličan za zdravlje, a znamo da treninzi poput planinarenja, trčanja, kikboksinga i plesa mogu pomoći u mršavljenju, poboljšati imuni sistem, poboljšati zdravlje mozga i zglobova kao i raspoloženje, Ipak, kardio trening ne bi trebao biti jedini ili glavni fokus vježbanja, nego je potrebno stvoriti zdravu ravnotežu.

Ne spavate dovoljno

Jeste li znali da je ključni dio vaše fitnes rutine i dovoljna količina sna? Tijelu je potrebno osigurati dovoljno sna kako bi se oporavilo od treninga i svakodnevnog stresa. Posebno treba obratiti pažnju na kvalitet sna prije i nakon treninga. Dubok san može poboljšati performanse tokom vježbanja jer je to period u kojem se oslobađa hormon rasta. Sagorijevanje masti, izgradnja kostiju, popravak mišića i rast mišića – sve je to podstaknuto hormonom rasta.

Preskačete trening s tegovima

Za najbolje rezultate treninga, preporučuje se korištenje tegova kao što su bučice, girje i šipke. Trening s tegovima ima brojne koristi za organizam, može vam pomoći da povećate snagu, koordinaciju i eksplozivnost. Trening snage s tegovima smanjiće rizik od razvoja zdravstvenih problema kao što su moždani udar, kardiovaskularne bolesti ili srčani udar. Takođe, će vam pomoći isklesati čiste mišiće koji spaljuju dodatnu tjelesnu masnoću tokom dana. Osim toga, radi se i o izrazito svestranim treninzima koje možete često mijenjati kako vam ne bi dosadili, piše Ljepota i Zdravlje.

Radite vježbe samo za određene mišiće

Fokusiranje samo na izolacijske vježbe kao što su pregibi za biceps i nožne ekstenzije još je jedna velika fitnes greška koju treba izbjegavati. Umjesto toga, većina treninga trebala bi biti posvećena izvođenju složenih pokreta kao što su čučnjevi i zgibovi. Složene vježbe koje aktiviraju više od jedne mišićne grupe istovremeno troše veći broj kalorija, jačaju međumišićnu koordinaciju, povećavaju učinkovitost kretanja i ubrzavaju broj otkucaja srca.

BONUS VIDEO:

RUTINA VJEŽBANJA Pet navika zbog kojih treninzi ne daju rezultate appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU