10 C
Sarajevo
Subota, 21 svibnja, 2022

  Ružnić: Ispoštovali smo skoro sve zahtjeve sindikata obrazovanja USK

  Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić u današnjem je zvaničnom saopštenju istakao žaljenje zbog neuspješnog procesa mirenja i pregovora sa sindikatima obrazovanja u ovom kantonu, koji su najavili generalni štrajk od ponedjeljka, 2. septembra. Konstatovao je kako su ovaj put prihvaćeni skoro svi zahtjevi predstavnika sindikata, ali da je izostalo njihovo razumijevanje i podrška.

  – Prije svega, moramo istaći da je aktuelni saziv Vlade USK-a isplatio zatečena dugovanja koja nemaju karakter plate, u iznosu od 5.000.000 KM. To su bila dugovanja još iz prethodne dvije godine, dok smo sve ostale obaveze planirali izvršiti u razumnom roku. Plate prosvjetnim radnicima su od maja ove godine već povećane, a novo povećanje s punim koeficijentom i osnovicom 302 KM planirano je od augustovske plate. Insistiramo na profesionalnom i odgovornom radu uprava školskih ustanova, te nećemo više dozvoliti malverzacije i neodgovoran rad, kakav je utvrđen kroz izvještaje Budžetske inspekcije i Komisije koju je formirala ova Vlada – navedeno je u saopštenju kantonalnog premijera Mustafe Ružnića.

  Naglašeno je da je Vlada USK prihvatila sve zahtjeve sindikata, osim stavljanja van snage Pravilnika o tehnološkom višku.

  – Prigovor predstavnika sindikata odnosio se na traženje da se pri bodovanju za Pravilnik ukine prednost u bodovanju za članove porodica poginulih boraca. Zahtjev koji smo odbili i za koji uopšte ne vidimo prostor za pregovore je otvaranje 20 novih radnih mjesta – za knjigovođe u školama, što bi Budžet opteretilo s dodatnih 600.000 maraka godišnje – dodao je u svom saopštenju Ružnić.

  Kantonalni premijer i članovi Vlade USK-a pozvali su prosvjetne radnike na nastavak pregovora, odnosno konstruktivan dijalog, ali i početak nastavnog proces prema planu i programu.

  federalna.ba/Fena

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA