3.8 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022

Ružnić: Zbog migranata hitno uspostaviti koordinaciju svih nivoa vlasti u BiH

Operativna grupa za koordiniranje aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu (USK) na današnjem je sastanku istakla važnost brze realizacije zaključaka sa sastanka članova Vijeća ministara BiH s predstavnicima Evropske unije u Briselu.

-Zbog povećanog priliva migranata i izbjeglica na područje USK, neophodno je da Ministarstvo sigurnosti BiH krene s realizacijom tih zaključaka. Prije svega, očekujemo hitno uspostavljanje koordinacije svih nivoa vlasti u BiH, odnosno učesnika u ovom procesu. Tako je uostalom i dogovoreno na tom sastanku – rekao je kantonalni premijer Mustafa Ružnić.

Ponovljeno je kako Vlada USK ostaje pri prošlogodišnjoj saglasnosti o izmještanju migranata i izbjeglica iz privremenih prihvatnih centara Bira i Miral na lokaciju Medeno Polje, između Bihaća i Bosanskog Petrovca.

-Nemamo odgovarajućih lokacija u državnom vlasništvu i zato ostajemo pri stavu da bi najadekvatnije bilo njihovo izmještanja na tu lokaciju u Medenom Polju. Vučjak ionako nije dugoročno rješenje, jer nema podršku Evropske unije i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) – dodao je Ružnić.

Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne politike, te unutrašnjih poslova u ovom kantonu u kratkom će vremenskom roku pripremiti plan utroška namjenskih sredstava od Vlade Federacije BiH.

  Potvrđena oslobađajuća presuda: Branković i ostali nisu krivi za slučaj Energopetrol

-Raspodjela sredstava dobijenih od Federalne vlade bit će u omjeru – dva i po miliona KM za potrebe zdravstva, dok će 1.500.000 maraka biti usmjereno prema MUP-u USK. Ova sredstva možemo utrošiti u namjenu sigurnosti i na temelju toga ćemo i napraviti program. Insistirat ćemo na nabavci specijalističke opreme, vozila i realizaciji projekta “Sigurni gradovi”, a sve se ovo posebno odnosi na Bihać, Veliku Kladušu, Cazin i Bosansku Krupu” – riječi su ministra unutrašnjih poslova USK Nermina Kljajića.

Ministar Kljajić napomenuo je i kako u ovaj dio BiH svakodnevno pristiže između 150 i 200 migranata i izbjeglica, ali da je sigurnosna situacija još pod potpunom kontrolom policijskih službenika.

Na sastanku Operativne grupe zatraženo je i od Grada Bihaća dostavljanje izvještaja o trenutnoj situaciji u privremenom prihvatilištu u Vučjaku, dok su posebno osuđeni napadi na migrante i nasilno prebacivanje preko granice, kao što je to bio slučaj prije nekoliko dana u Velikoj Kladuši.

(FENA)


Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU