Sa bh. tržišta povučene tri lutke i skejtbord

Sa tržišta Bosne i Hercegovine povučene su dječije igračke kineskih proizvođača – lutka, lutka s kolicima, bebom i ljubimcem, lutka sa konjićem i skejtbord, jer predstavljaju hemijski rizik i rizik od povreda.

Dječija igračka lutka “Fešn grl” (The Fashion Girl) predstavlja hemijski rizik jer sadrži di ftalat u količini od 2,76 odsto i benzil butil ftalat u količini od 23,42 odsto što nije u skladu s Odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate.

Lutka s kolicima, bebom i ljubimcem predstavlja hemijski rizik jer sadrži di – isononil ftalat u količini od 8,59 odsto, što nije u skladu s Odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Lutka sa konjićem predstavlja hemijski rizik jer sadrži di isononil ftalat u količini od 4,71 odsto, što nije u skladu s Odlukom o ograničenju stavljanja na tržište igračaka i proizvoda za djecu koji sadrže ftalate.

Skejtbord predstavlja rizik od povrede jer daska skejtborda nema dovoljnu izdržljivost, gornja površina daske nije izrađena kao protiv-klizna površina i proizvod nije čitko i trajno označen.

Nadležna inspekcija naložila je mjere povlačenja s tržišta, uništavanja proizvoda i informisanja potrošača, dok se potrošačima koji su kupili ovaj proizvod preporučuje da ga prestanu koristiti i vrate uvozniku. 

sa bh. tržišta povučene tri lutke i skejtbord
sa bh. tržišta povučene tri lutke i skejtbord
spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU