22 C
Sarajevo
Srijeda, 25 svibnja, 2022

  Sa tržišta u BiH se povlače lijekovi “Ranitidin” i “Ranisan”, mogu izazvati tešku bolest

  Lijekovi “Ranitidin” i “Ranisan” preventivno se povlače sa tržišta u cilju zaštite javnog zdravlja, a na preporuku Evropske agencije za lijekove.

  “Iz predostrožnosti, a u cilju zaštite javnog zdravlja stanovništva, kompanija Hemofarm A. D. donijela je odluku o dobrovoljnom, preventivnom povlačenju svih serija lijeka ‘ranitidin’ sa tržišta”, navodi se u saopštenju kompanije “Hemofarm” u kome se dodaje i da im je, kao odgovornoj kompaniji, bezbjednost pacijenta na prvom mjestu.

  I kompanija “Aktavis” povukla je sa tržišta lijek “Ranisan” iz istih razloga. Kako se objašnjava u saopštenju kompanije “Hemofarm”, lijek Ranitidin sadrži aktivnu supstancu ranitidin-hidrohlorid, a prema upozorenju Evropske agencije za lijekove, u pomenutoj aktivnoj supstanci detektovane su nečistoće pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA).

  U dokumentu Evropske agencije za lijekove (EMA) izražena je sumnja u mogući štetan uticaj nađene količine nečistoće NDMA na ljudsko zdravlje, a što će naknadnim ispitivanjima biti potvrđeno ili opovrgnuto, dodaje se u saopštenju.

  “Hemofarm” navodi i da će Evropska agencija za lijekove, u uskoj saradnji sa nacionalnim agencijama za lijekove, izvršiti provjeru svih gotovih lijekova koji u sebi sadrže aktivnu supstancu ranitidine-hidrohlorid različitih proizvođača.

  “Kontrola je počela 12. septembra i sprovodi je Komitet za humane lijekove (CHMP) čiji će nalaz biti pravno obavezujući za sve zemlje EU, što će i kompanija ‘Hemofarm’, koja posluje u skladu sa evropskim principima, takođe poštovati”, ističe se u saopštenju.

  Lijek Ranitidin sadrži aktivnu supstancu ranitidin koja pripada grupi antagonista H2 receptora i namijenjen je liječenju određenih stanja i bolesti u kojima je pojačano lučenje želudačne kiseline. Koristi se i u liječenju čira na želucu, čira na dvanaestopalačnom crijevu, čira poslije operacije itd.

  Za sve pacijente koji koriste Ranitidin, kompanija “Hemofarm” obezbijedila je odgovarajuću zamjenu lijekom Famotidin HF, koji se izdaje na ljekarski recept i pacijenti ga mogu naći u apotekama, zaključuje kompanija u saopštenju.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA