5 C
Sarajevo
Četvrtak, 8 prosinca, 2022

SAČUVAJMO SEVDALINKU/ Potpišimo peticiju jer Sevdalinka zaslužuje mjesto u UNESCO-u!

Za Sevdalinku bi mogli reći da predstavlja jedan od velikih neotkrivenih svjetskih muzičkih stilova, koji se ljepotom može mjeriti sa portugalskim fadom i argentinskim tangom. To je intrigantna, zavodljiva muzika, koja i dan danas jednako privlači sve uzraste, prenosi sevdah.tv

U sevdalinci su objedinjeni utjecaji ukrajinskih, grčkih, rumunskih, ciganskih i sefardskih muzičkih formi, s posebnim naglaskom na osmanske. Prema pisanjima, do miješanja ovih utjecaja došlo je u balkanskim gradovima kao svojevrsnim stjecištima različitih kultura, a posebno u Bosni. Sevdah je riječ turskog porijekla i u prijevodu znači ljubav.

Dok se za sevdalinku zna u svim nabrojanim predjelima, njena posebna bosanska fuzija stvara jedinstven zvuk i koristi tekstove koje su obično pisali gradski pjesnici. Ali bez obzira na definiciju, za Sevdalinku se kaže da je to muzika od koje Vam, nakon samo nekoliko nota, srce naraste od miline.

Nevjerovatan osjeća je preslušavati snimke stare više od pola stoljeća ili čak s početka dvadesetog stoljeća na kojima su tonski zapisi interpretatora sevdalinke. Zato, Sevdalinka je pjesma koja ima ogroman pjesnički, muzički i historijski značaj za sve nas.

  Centralno grijanje Tuzla: Remontni radovi na više lokacija

Sačuvajmo sevdalinku zajedno!

Prijedlog za uvrštavanje Sevdalinke na UNESCO-ov popis nematerijalnih kulturnih dobara kreiran je u januaru 2017. godine i jedini je pravi put za očuvanje ovog našeg bogastva. Nažalost, trajanje postupka je zasad neizvjesno, a sam proces za nominaciju za UNESCO-ovu zaštitu je dugotrajan i zahtjevan koji zahtijeva i obimnu dokumentaciju.

Svakako važno je znati da za ulazak Sevdalinke na UNESCO-ovu listu nematerijalnih kulturne baštine i da bi bilo prihvaćeno od strane ovog tijela, važno je da se njeguje kao dio postojećeg kulturnog naslijeđa.

Kako bi očuvali našu tradiciju, koja je ujedno i preduslov održivog razvoja jedne zemlje, dajmo svi svoj doprinos i podržimo projekt “Sevdalinka u UNESCO” potpisom peticije.

Cilj peticije je isključivo prikupljanje glasova podrške, kojim će se šira javnost upoznati o inicijativi uvrštavanja Sevdalinke na UNESCO-ov popis, jer zaštitimo naše kulturno nasljeđe. Više o projektu ‘Sevdalinka u UNESCO’ možete pronaći sevdalinka.info .

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU