SAD evakuira Amerikance s kruzera, ljudi su bijesni

Najmanje 40 Amerikanaca od njih četristotinjak koji se evakuiraju s kruzera Diamond Princess, čiji su putnici zadržani u karanteni blizu japanske obale, zaraženo je koronavirusom.

“Zaraženi američki državljani liječit će se u japanskim bolnicama”, rekao je za CBS Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za zarazne bolesti.

Sjedinjene Države istodobno evakuiraju ostale američke državljane s kruzera, ali na dobrovoljnoj bazi.

Idu u novu karantenu

Dosad je po američke putnike stiglo više desetaka autobusa. Oni će potom zrakoplovima biti prevezeni u Sjedinjene Države, gdje će 14 dana provesti u karanteni.

“Ako se kod nekih putnika za vrijeme putovanja zrakoplovom razviju simptomi bolesti, bit će premješteni u poseban dio zrakoplova”, rekao je Fauci.

Otprije zaraženi putnici zadržat će se na liječenju u japanskim bolnicama.

Bijes putnika

Putnici koji ne pokazuju simptome su, kako piše CNN, bijesni jer moraju u novu karantenu. Naime, do sada je bio plan da budu na brodu dva tjedna, do kraja inkubacijskog perioda koji je trebao završiti 19.2.

Nakon toga, kako im je rečeno, komercijalnim letovima će nazad u SAD.

No, u subotu je stigao novi mail. Tu im je rečeno da kreće evakuacija te da ih se vodi u SAD. Jednom kad tamo dođu, počinje novi period od 14 dana karantene. Svi koji odbiju otići u SAD, također u Japanu moraju čekati 14 dana jer američka vlada neće računati karantenu na brodu kao dokaz da je osoba bez virusa.

To je izazvalo bijes među brojnim putnicima. Pitaju se zbog čega ova odluka dolazi tek sad. Odnosno, što se promijenilo u američkoj politici.

Brod s 3711 putnika i članova posade stavljen je u karantenu početkom veljače, nakon što je testiranje pokazalo da je muškarac koji se iskrcao u Hong Kongu pozitivan na novi koronavirus.

U nedjelju je zaraženima proglašeno 355 osoba. One su hospitalizirane, no nije poznato obuhvaća li taj broj i američke državljane.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU