-0.1 C
Sarajevo
Utorak, 7 prosinca, 2021
Još

  SAD pokreće istragu protiv vodećih tehnoloških kompanija

  ()

  Sve se glasnije traže stroži propisi ili razbijanje velikih tehnoloških kompanija koje su pod nadzorom poslije niza skandala sa ugrožavanjem podataka.

  Američko ministarstvo pravosuđa saopćilo je kako otvara istragu o velikim tvrtkama za digitalnu tehnologiju o tome sudjeluju li u antikonkurentskim praksama. Istragom se želi utvrditi kako su vodeće online platforme na tržištu postigle snagu, štete li konkurenciji, potiskuju li inovacije ili na drugi način štete potrošačima.

  Ministarstvo pravosuđa nije obznanilo koje su to tvrtke, ali je naglasilo kako će se u razmatranju uzeti u obzir zabrinutost o “pretraživanju, društvenim medijima i nekim maloprodajnim uslugama na internetu”. “Bez discipline smislene tržišne konkurencije, digitalne platforme mogu djelovati na način koji ne odgovara zahtjevima potrošača”, izjavio je u saopćenju pomoćnik državnog tužitelja Makan Delrahim, koji je na čelu Odjela za zaštitu tržišnog natjecanja.

  Trump kritizirao Google U junu je Reuters izvijestio da se Ministarstvo pravosuđa sprema istražiti jesu li Amazon, Apple, Facebook i Google Alphabet Google zloupotrijebili svoju tržišnu moć. Tehnološke tvrtke suočavaju se s neuspjehom u Sjedinjenim Američkim Državama i širom svijeta, potaknute zabrinutošću među zakonodavcima i skupinama potrošača da imaju previše moći i štete korisnicima i poslovnim rivalima.

  Sve se glasnije traže stroži propisi ili čak razbijanje velikih tehnoloških kompanija koje su pod strogim nadzorom poslije niza skandala sa ugrožavanjem privatnosti svojih korisnika. Američki predsjednik Donald Trump posljednjih je mjeseci žestoko kritizirao velike tehnološke kompanije. Pozvao je i na pomnije ispitivanje društava društvenih medija i Googlea, optužujući ih da potiskuju konzervativne glasove na internetu, bez iznošenja bilo kakvih dokaza.

  tuzlanski.ba

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO