SAJBER KRIMINALCI PRONAŠLI SLABE TAČKE: Oko 10 milijardi lozinki objavljeno na hakerskom forumu

Curenje lozinki može predstavljati ozbiljnu opasnost za korisnike koji često koriste iste lozinke.

Fajl pod nazivom rockyou2024.txt koji je objavljen na forumu sadrži 9.948.575.739 jedinstvenih lozinki u obliku teksta. Korisnik foruma ObamaCare je objavio ovaj fajl 4. jula.

RockYou2024 se sastoji od lozinki iz ranijih i nedavnih hakerskih napada.

Saiber kriminalci bi mogli iskoristiti RockYou2024 kompilaciju lozinki za brute force napade i neovlašten pristup različitim online nalozima korisnika koji koriste lozinke iz ovog seta podataka, upozorio je tim Cybernewsa.

Tri godine ranije, Cybernews je izvještavao o RockYou2021 kompilaciji lozinki, koja je bila najveća u tom trenutku sa 8,4 milijarde lozinki u običnom tekstu. RockYou2024 kompilaciji je dodato još 1,5 milijardi lozinki od 2021. do 2024. godine, što predstavlja povećanje od 15 procenata.

RockYou2021 uključuje lozinke koje su ukradene još od 2009. godine, sa desetinama miliona korisničkih lozinki za društvene mreže. Najnovija verzija RockYou sadrži podatke prikupljene iz više od 4.000 baza podataka tokom više od dvije decenije.

– U kombinaciji sa drugim procurjelim bazama podataka na hakerskim forumima i tržištima, koje sadrže korisničke email adrese i druge kredencijale, RockYou2024 može dovesti do brojnih povreda podataka, finansijskih prijevara i krađe identiteta – izjavio je tim Cybernewsa.

Za zaštitu od mogućih posljedica ovog curenja, preporučuje se odmah mijenjanje lozinki za sve naloge koji su povezani sa procurjelim lozinkama.

Provjerite da li su vaše lozinke među procurelim na Password Leak Checkeru. Koristite jake, jedinstvene lozinke, i omogućite dvofaktorsku autentifikaciju (MFA) gdje god je to moguće. Razmotrite korištenje menadžera lozinki za generisanje i čuvanje vaših lozinki.
BONUS VIDEO:

Članak SAJBER KRIMINALCI VREBAJU SLABE Oko 10 milijardi lozinki objavljeno na hakerskom forumu prvobitno je objavljen na Aloonline.ba.

Izvor: ( aloonline.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU