3.8 C
Sarajevo
Subota, 4 prosinca, 2021
Još

  Salkić na tribini u Minhenu: Potreban zakon o zabrani negiranja genocida

  ()

  Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić ističe da je potreban zakon o zabrani negiranja genocida i kažnjavanju negatora genocida u Bosni i Hercegovini.

  -Nažalost, jučer je u Bratuncu, gradu iz kojeg potiče preko 3.000 bošnjačkih žrtava zločina vojske i policije RS u periodu agresije, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio da su Srbi optuženi za zločin koji nisu počinili. Dakle, oni nastavljaju provoditi završnu fazu genocida i nemaju hrabrosti da priznaju istinu – rekao je

  Kako je saopćeno iz njegovog kabineta u Minhenu je sinoć organizirana tribina „Genocidi koji traju“, a u okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida nad podrinjskim Bošnjacima u Srebrenici.

  Umjesto da imamo prihvatanje istine i suočavanje sa prošlošću, danas, kako kaže, imamo negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

  -Time samo nanose štetu vlastitom narodu i u lažima i neistinama odgajaju nove generacije – naglasio je Salkić.

  U svom obraćanju, entitetski potpredsjednik je naglasio da će ovih dana cijeli civilizirani svijet, od Australije do Kanade, obilježiti godišnjicu genocida počinjenog u julu 1995. godine, što je izuzetno važno, jer je skoro cijeli svijet jedinstven u njegovanju sjećanja na najveći zločin u Evropi poslije 2. svjetskog rata.

  S druge strane, istakao je, samo politički predstavnici, članovi akademske zajednice i Srpske pravoslavne crkve iz entiteta RS i države Srbije, uz manju podršku u rijetkim zemljama u svijetu, negiraju počinjeni zločin.

  -Nasuprot cijelog civiliziranog svijeta i uprkos hiljadama neospornih činjenica, presuda, masovnih grobnica, kolektivnih dženaza i svjedočenja, oni zatvaraju oči pred istinom. Pokušavaju relativizirati zločin genocida. Misle da će providnom i jeftinom propagandom izmijeniti historijske činjenice.

  Zbog svega ovoga, potreban nam je zakon o zabrani negiranja genocida i kažnjavanju negatora genocida u Bosni i Hercegovini. Potrebne su nam rezolucije u Evropskom parlamentu i UN-u o zabrani negiranja genocida. Smatram da je ovo put da Evropa, ali i cijeli civilizirani svijet oštro sankcionišu one koji negiraju presude međunarodnih sudova – kazao je na tribini potpredsjednik Salkić.

  Pozvao  je 200.000 Bošnjaka koji žive u Njemačkoj da u narednom periodu, organizujući brojne manifestacije širom ove zemlje, dostojanstveno i na visokom nivou, obilježavaju godišnjicu genocida. Istakao je da je vječna obaveza svih preživjelih njegovanje sjećanja na genocid.

  Također, pozvao ih je da više učine na lobiranju kod pojedinaca i institucija u Njemačkoj, kako bi organi te zemlje sankcionisali sve one koji negiraju genocid u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

  (FENA) B.D.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO