25 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Samir Beharić – kreator boljeg bh. društva

Dugogodišnji studentski aktivista iz Jajca Samir Beharić početkom septembra počeo je raditi u američkom Kongresu u okviru prestižnog programa stažiranja „Lantos“.

Svoja iskustva o segregaciji u Jajcu, odnosno o fenomenu „dvije škole pod jednim krovom“, prenio je proteklih dana i studentima na univerzitetima „Howard“ u Vašingtonu i „George Mason“ u Virdžiniji.

Govorio je i o obrazovanju i kritičkoj svijesti studenata, univerzitetu kao svjetioniku kritičke misli, studiranju u inozemstvu, „odlivu mozgova“, kao i o NVO aktivizmu.

Tokom studiranja u BiH, Samir je bio uključen u skoro sve društvene procese. Bez dlake na jeziku, sasvim otvoreno je ukazivao na brojne probleme s kojima su se susretali sarajevski studenti. Za rodni grad Jajce dosta toga je uradio, pa je tako postao i advokat za srednjoškolce koje tamošnje vlasti pokušaju iscjepkati po etničkoj osnovi.

Naprosto je iskreni borac koji je ne posustaje u kreiranju boljeg bh. društva.

Samir Beharić ima 27 godina. Nakon završetka gimnazije u Jajcu, diplomske i postdiplomske studije pohađao je u Sarajevu, Beču, Lajpcigu, Rimu, Istanbulu i Berlinu.

 

 

(avaz)

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

TNT Portal
TNT Portalhttps://tntportal.ba/
TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
MOŽDA VAS ZANIMA
ANKETA
Da li izlazite na izbore u BiH?
DRUGI UPRAVO ČITAJU