Samo da ih zagrlim, pa makar odmah umrla

Samo da mi je zagrliti moje dijete, njenu djecu, pa makar istog trena umrla. Kaže ovo u ispovijesti za „Avaz“ Majda Kečo, majka Amine Kečo, koja je preksinoć deportirana iz Sirije u BiH i nalazi se u azilantskom kampu Delijaš.

Amina Kečo je supruga Ibre Čufurovića, ISIL–ovca koji je deportiran još prošle godine i nalazi se u pritvoru u Zenici.

Vjenčali su se na sirijskom ratištu i dobili sina Jahju. Kečo se porodila u kampu, a na povratak je čekala pune dvije godine.

Majka tvrdi da su preživjeli pravu agoniju.

– Sine dragi, to su tri godine borbe. To niko ne zna i ne dao Bog ovo nikome. Samo to mogu reći. Vjerujte mi. Samo ja znam kroz šta sam prošla. Zna samo moja duša – kaže Majda.

Jedva čeka da zagrli i svoje unučiće. Jedno od njih ima tek godinu i po.

– Sada čekam samo da ih vidim, da ih zagrlim. To mi je želja, pa makar odmah umrla istog trena. Čekam ih tri godine. Ja sam pala i fizički i psihički. Jednostavno, kada smo čuli da je došla, ja sam pala na postelju, ne pomjeram se nigdje – kaže ona.

Kaže da plače godinama, ali da je njenom suprugu, Amininom ocu, još teže.

– Sjednem, isplačem se, šta ću, ali mislim da je suprugu bilo teže. On je u penziji. Teško je ovo sve podnio. Sada čekamo da dođu. Nećemo da zovemo gore, neka se obave sve procedure. Tako mora biti. Bitno je da je došla živa i zdrava. Sve ostalo je nebitno. Ona je naša kćerka i ima gdje, hvala Bogu, biti s djecom, drugo nas ništa ne zanima – kaže Majda.

Ćufurovićev uvjet
Aminin suprug Ibro Ćufurović, odmah nakon što je prošle godine stigao u BiH, tražio je od Tužilaštva BiH da mu deportiraju ženu i djecu. Tada je odbio svaki vid saradnje.

Čak je nudio da bude i svjedok pokajnik, samo da mu se žena vrati.

Nedavno je i priznao krivicu, jer je dobio obećanje da mu je supruga na spisku za deportaciju.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU