U Tuzli jedna osoba zaražena virusom, 70 testirano

U Tuzlanskom kantonu koronavirusom zaražena je još jedna osoba, pokazala je analiza uzoraka koja je obavljena sinoć u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Riječ je o osobi iz Tuzle. S potvrdom novog slučaja, broj zaraženih u Tuzlanskom kantonu popeo se na 76.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK kazali su da je protekle noći u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli izvršena analiza 70 uzoraka, a od tog broja rezultat testova bio je pozitivan kod jedne osoba.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić kazala je da je riječ o osobi koja pripada porodičnom klasteru iz Tuzle.

U Tuzlanskom kantonu aktivno je osam klastera, a najbrojniji su u Centru za srce (39), Srednjoj Špionici kod Srebrenika (15), Klinici za bolesti uha, grla i nosa u tuzlanskom UKC-u (10) te Sapni (7). Porodični klaster u Tuzli broji dvije osobe, dok se po jedna nalaze u klasterima u Lukavcu, Banovićima i Gračanici.

Kada je riječ o osobama pozitivnim na koronavirus, ministrica Čolić je kazala da je u kućnoj izolaciji 51 osoba, 18 je hospitalizirano u UKC-u Tuzla, četiri u Medicinskom institutu Bayer, a jedan pacijent je prevezen u bolnicu u Brčkom.

Do danas je na koronavirus testirano ukupno 1.120 osoba, a u kućnoj izolaciji se nalazi 2.645 ljudi.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU