Saopćenje za javnost/ Odgovor Službe za inspekcijske poslove Grada Zenice na reagovanje Uprave policije MUP-a ZDK u vezi sa pružanjem asistencije građevinskoj inspekciji

Dana 13.04.2022. godine u medijima je od strane Uprave policije MUP-a ZDK objavljenoreagovanje na informaciju Službe za inspekcijske poslove Grada Zenice povodom pokušaja građevinske inspekcije da u inspekcijskom postupku zatvori nelegalnu građevinu Rame Isaka, postavljanjem službenih znakova na istu.

Tom prilikomnalicu mjesta zatečeno je 10 do 15 zaštitara zaštitarske agencije “Condor”, koji su odbili da napuste nelegalnu građevinu i bili spremni da pruže fizički otpor građevinskom inspektoru i prisutnoj patroli policije, pa je od građevinska inspekcija prekinula inspekcijski nadzor kako bi se izbjegao bilo kakav fizički sukob.

Službizainspekcijskeposlove Grada Zenice nije jasno zašto se Uprava policije MUP-a ZDK stavlja u funkciju glasnogovornika agencije „Condor“, a vezano za prekid vršenja službene radnje od strane građevinske inspekcije zbog naprijed navedenog, gdje pokušavate staviti u sumnju rad građevinskog inspektora tog dana, kada od strane Službe za informisanje Grada Zenica u informaciji od 11.04.2022.godine niti jednom riječju nije spomenuta u negativnom kontekstu asistencija dva policijska službenika/policajca koja su poslata da zaštite službena lica Službe za inspekcijske poslove od 10 do 15 zaštitara od kojih su jedan ili dvojica zaštitara bili naoružani vatrenim oružjem.

Ovomprilikommožemoinformisati javnost da su oba policajca strogo postupala po naredbama svojih pretpostavljenih iz Policijske stanice Crkvice, odnosno gospodo iz Uprave policije MUP-a ZDK i sami ste potvrdili da ste poslali samo dva policajca naspram 10 do 15 zaštitara i od strane Službe za inspekcijske poslove nisu uopće stavljana u sumnju zakonitost rada dva policajca.

Sasvim je drugastvar da li su stroga naređenja koja su dobili navedeni policajci od svojih pretpostavljenih u skladu sa zakonom, a koja su se,kao što je već rečeno, strogo pridržavali, te je to stvar koju će preispitati drugi organi vlasti a ne Služba za inspekcijske poslove.

Ne razumjemonavodeod strane Uprave policije MUP-a ZDK u svome demantu da neće “kao nešto dalje tolerisati“ u daljem radu sa Službom za inspekcijske poslove Grada Zenice. Da li je to možda neka prijetnja?

Gospodo u Upravipolicije MUP-a ZDK, Služba za inspekcijske poslove Grada Zenice u posljednjih dvanaest godina imala je korektnu saradnjusa Policijskom upravom 1, a kada je riječ o pružanju asistencija i intervencija sve do 01.02.2022. godine.

Ovomprilikom vas pozivamo da se vratite u zakonske okvire prilikom vršenja svojih poslova, a u ovom slučaju pružanja asistencije ili intervencije službenim licima Službe za inspekcijske poslove Grada Zenice, kao što je to bilo do 01.02.2022.godine, te nema potrebe da budete glasnogovornici naših subjekata nadzora.

Mislimo da nemapotrebe da se vi oglašavate putem medija kada niste ni u kojem kontekstu ni prozvani od strane, u ovom slučaju, inspekcije Grada Zenice jer vrlo dobro znate legalne kanale komunikacije između naše dvije uprave.

Kako je odstrane građevinske inspekcije zakazano ponovno pečaćenje nelegalnog građevinskog objekta Rame Isaka za dan 22.04.2022.god. u 9sati,ovim putem vas obavještavamo da će navedenom zatvaranju nelegalnog građevinskog objekta biti pozvana da prisustvuje i mediji kako bi i svi građani Zenice mogli da se uvjere u profesionalan rad građevinske inspekcije, a nadamo se i Uprave policije MUP-a ZDK kojem je već uredno pismeno poslat zahtjev za asistenciju.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU