10.5 C
Sarajevo
Petak, 9 lipnja, 2023

Sarajevo: Lažne dojave o bombama ometaju rad Suda, zbog čega je od početka godine odgođeno 720 ročišta

Općinski sud u Sarajevu (OSS) se u posljednje vrijeme suočava sa problemom učestalih anonimnih dojava o postavljenim minsko-eksplozivnim napravama unutar zgrade suda, a što dovodi do potpune obustave radnih procesa u sudu.

Samo tokom 2022. godine Sud je zaprimio čak 14 lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama, a ukupno je odgođeno 2.047 ročišta, objavljeno je na službenoj stranici OSS-a. 

Kako se navodi, u 2023. godini trend lažnih dojava o postavljenim minsko-eksplozivnim napravama je nastavljen te je 24. januara zaprimljena lažna dojava uslijed koje je tog dana u OSS-u odgođeno 137 ročišta, kao i 31. januara kada je odgođeno 170 ročišta.

Zbog lažnih dojava 1. februara u OSS-u su odgođena 93 ročišta,  14. marta 108 ročišta, 21. marta 115 ročišta, a 28. marta odgođeno je 97 ročišta.

U vezi s tim, iz Općinskog suda u Sarajevu upozoravaju kako je od početka godine pa do 28. marta, zbog šest lažnih dojava o postavljenim minsko-eksplozivnim napravama, ukupno odgođeno 720 ročišta.

– Ovakva učestala pojava uzrokuje evakuaciju svih uposlenika Općinskog suda u Sarajevu, a što svakako utječe na rezultate rada sudija, sudskih odjeljenja kao i suda u cjelini – navode iz ovog suda.

Istovremeno, podsjećaju kako kontra-diverzioni (KDZ) pregled Palate pravde  (površine cca 12.700 m2) traje u prosjeku od tri do četiri sata, te kako su sudije OSS-a u protekloj godini zbog lažnih dojava bile odsutne s posla čak sedam radnih dana  (14 dojava).

Kako nadalje navode, na taj način se prouzrokuju i veliki materijalni troškovi sudu, ali i troškovi strankama koje zbog dojava nisu mogle pristupiti ročištima, ili su bile uskraćene za usluge u Zemljišnoknjižnom uredu, Odjeljenju registra za upis pravnih subjekata te ostalim službama u okviru ovog suda.

Stoga iz Općinskog suda u Sarajevu apeluju na nadležne institucije da preduzmu aktivnosti na sprječavanju sve učestalije, potpune obustave rada Suda, uzrokovane anonimnim dojavama o postavljenim eksplozivnim napravama.

Fena

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU