Sarajevo: Ozvaničena saradnja općine Stari Grad i SFF-a i promoviran film koji će zatvoriti 28. SFF

U srijedu u Sarajevu potpisan je sporazum o saradnji općine Stari Grad i Sarajevo Film Festivala (SFF), a promovisan je i film ”Praznik rada”, kojim će biti završen ovogodišnje izdanje festivala.

Općina Stari Grad ne samo da podržava SFF i Ljetno kino nego je podržala i snimanje pomenutog filma.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kazao je kako je općina dosad za sva izdanja SFF-a izdvojila 210.000 KM.

Ove godine su direktno pomogli SFF sa 25.000 KM, a niz je i drugih oblika indirektne pomoći.

Podsjetio je kako je općina prije dvije godine, finansijski i s tehničkog aspekta pomogla sa snimanjem filma koji će imati svjetsku premijeru na ovogodišnjem SFF-u. Naveo je da je Stari Grad uvijek stoji na raspolaganju kad su ovakve manifestacije u pitanju.

Stari Grad će stajati i dalje na raspolaganju u narednom vremenskom periodu kada su u pitanju ovakve manifestacije, pogotovo kada je u pitanju SFF koji je već prerastao u jednu višedecenijsku tradiciju, ne samo u Sarajevu, nego i kompletnoj regiji, a mogu reći i šire“, kazao je Hadžibajrić.

Otvoreno kino Stari Grad bit će održano na trgu Prve policijske brigade Stari Grad, prekoputa Vijećnice.

Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović kazao je kako je Otvoreno kino Stari Grad je prošle godine postalo odmah po osnivanju, jedno od omiljenih kina građana Sarajeva.

Nada se da će se popraviti vremenske prilike, a izgledno je da će se dio projekcija usljed najavljenih padavina morati prebaciti u Skenderiju.

Marjanović je podsjetio da će festival biti zatvoren svjetskom premijerom novog filma Pjera Žalice “Praznik rada”.

”Ono što vam sigurno mogu garantovati je emotivan kraj i filma i Sarajevo film festivala, koji sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim i sigurno nije boljeg izbora za zatvaranje 28. SFF-a“, kazao je Marjanović.

Reditelj filma “Praznik rada” Pjer Žalica kazao je kako mu nije teško govoriti o SFF-u.

To je moj život i profesionalni i privatni jednim dijelom. Bio sam na raznim festivalima, od Toronta do Cannesa, praktično nema važnijeg festivala na kojem nisam bio, zbog toga znam koliko je ovo veliki i važan festival“, kazao je Žalica.

Podsjetio je kako Sarajevo tokom festivala postaje metropola i živi se život na koji se nekad naviklo da bude svakodnevica.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU