Sastanak ministrice Mesihović s predstavnicima Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Adna Mesihović s pomoćnicom za nauku, Azeminom Njuhović održala je sastanak s direktoricom Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine Šejlom Šehabović i njenom saradnicom Đanom Kulić.

Tokom sastanka direktorica Šehabović predstavila je dosadašnji rad Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, naglasivši značaj ove kulturne ustanove koja prati rad bosanskohercegovačkih autora i autorica svih nacionalnosti i konfesija, te svjedoči o raznovrsnom i zanimljivom životu. Značaj ove ustanove se ogleda i u tome da je Muzej smješten u kući koja datira iz sredine 19. vijeka, a i rijetka je kulturna ustanova koja u isto vrijeme čuva i prezentuje književno-umjetničku građu.

Direktorica Šehabović je upoznala prisutne s projektima koji se trenutno realiziraju, a koji su od posebnog značaja za kulturu, tradiciju i historiju naše zemlje.

Ministrica Mesihović je istakla važnost ovog sastanka, kao i ključnu činjenicu da Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH promoviše književna i pozorišna djela, te pomaže obrazovanju javnosti o bogatoj kulturnoj baštini naše zemlje.

-Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH igra važnu ulogu u promovisanju književnosti i pozorišne umjetnosti, kao važnih segmenata kulturnog života zemlje. Kroz saradnju s drugim kulturnim ustanovama, organizacijama i umjetnicima, muzej doprinosi razvoju kulturne scene BiH i afirmaciji književnosti i pozorišne umjetnosti na nacionalnom i međunarodnom nivou. Kroz izložbe, edukativne programe, radionice i druge aktivnosti, muzej omogućava javnosti da se upozna sa značajnim književnicima, piscima, dramatičarima i pozorišnim umjetnicima koji su obilježili kulturnu scenu BiH. Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH može računati na podršku resornog ministarstva edukativnim projektima i istraživanjima, jer očuvanje kulturnog identiteta Kantona Sarajevo je od visokog značaja za samo Ministarstvo i Vladu Kantona Sarajevo – rekla je ministrica Mesihović, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU