15.5 C
Sarajevo
Subota, 10 prosinca, 2022

Regulacija vodotoka rijeke Željeznice

Kišni period pred nama ali proljeće naredne godine dočekaćemo sa manje bojazni od poplava. Rezultat je to ovogodišnjih veliki radova na regulaciji vodotoka Bosne i Želejznice koji su u toku, a slijede i novi.

Prošlogodišnje poplave nastale izlijevanjem Željeznice na području općina Ilidža i Trnovo učinile su da Agencija za vodno područje rijeke Save izdvoji znatna sredstva za regulaciju njenog vodotoka.

Uz sredsva za trajnu regulaciju vodotoka Željeznice na dijelu Otesa,upravni odbor agencije za Vodno područje rijeke Save odobriio je novac za još dva projekta. Oni će se realizovati na području Općina Trnovo i Ilidža s ciljem čišćenja korita od materijala koji usporava protok.

“Na području Trnova, radit će se na poboljšanju proticajnog profila u dužini o 4 km, a drugi se tiče hitne intervencije u ulici Spomenička na Otesu. Vrijednost radova iznosi 200 000 KM” – rekao je Mirza Bezdrob, Agencije za vodno područje rijeke Save.

Osim vlastitih sredstava za trajnu regulaciju Željeznice na području Otesa, Agencija je osigurala i 2 miliona maraka od sredstava Svjetske banke. Njihova realizacija naglašava Bezdrob zavisit će od rješavanja imovinskih odnosa i izdavanja građevinske dozvole. Istek roka važenja dozvole zaustavilo je realizaciju projekta regulacije vodotoka Željeznice od Ratnog mosta do entiteske granice ističu u Agenciji.

  U KS sedam novonaraženih virusom korona, devet oporavljenih

Za realizaciju ovog projekta bilo je osigurano 5 miliona maraka iz međunardnih izvora, ističe Bezdrob. Osigurana su kaže i sredstva iz kredita od Svjetske banke za trajnu regulaciju korita Bosne na području Općine Novi grad u dužini od 1 km. I tu će realizacija zavisti od brzine rješavanja imovinskih odnosa i izdavanja građevinske dozvole.

www.tvsa.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU