U Hadžićima porodični dan u organizaciji žena liječenih i oboljelih od karcinoma dojke

Porodični dan i registracija za trku/šetnju za zdravlje “Race for the Cure” koja se nakon dvije pandemijske godine u septembru ponovo održava u Sarajevu, održan je danas u organizaciji Udruženja liječenih i oboljelih od karcinoma “Rubin” iz Hadžića.

– Važno nam je da organiziramo ovakva druženja, kako bi ukazali na značaj samopregleda i redovnih kontrola. Ako smo današnjim događajem i razgovorom uticali bar na jednu osobu, ponosni smo na ovaj događaj – kazala je predsjednica Udruženja Esma Šehić.

Za najmlađe podijeljeni su simbolični paketići, a Udruženje će 27. i 28. septembra organizirati akciju besplatnih mamografskih pregleda za stanovnice Pazarića i Tarčina.

– Zahvaljujući novcu koji se prikuplja registracijama za utrku „Race for the Cure“ koju organizuje naša krovna organizacija Think pink – zajedno smo jedno, osigurali smo 100 besplatnih mamografija. Važnost ovog projekta ogleda se u činjenici da zainteresovane žene ne moraju ići na preglede daleko, dolazimo im doslovno pred vrata, pa ih pozivamo i da urade pregled – dodala je Šehić.

Trka/šetnja za ozdravljenje „Race for the Cure“ je najveći sportski događaj za promociju važnosti ženskog zdravlja.

U Evropi, zahvaljujući „Race for the Cure“ organizacije koje pružaju podršku ženama oboljelim od karcinoma dojke prikupljaju sredstva i podižu svijest o ovom oboljenju.

Prikupljena sredstva su od izuzetnog značaja, s obzirom da svake godine u Evropi bude dijagnostificirano 500.000 novih slučajeva oboljenja od karcinoma dojke, a 130.000 osoba nažalost izgubi život, saopćili su organizatori.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU