Sastanak rukovodstava Granične policije BiH i Sindikata GPBiH

Rukovodstvo Granične policije Bosne i Hercegovine, na čelu sa direktorom Zoranom Galićem, 24. novembra 2020. godine, održalo je radni sastanak sa predsjednikom Sindikata GPBiH Emirom Tanovićem i članovima užeg rukovodstva sindikata. Sastanak je održan u cilju nastavka, ali i daljnjeg unapređenja saradnje na relaciji poslodavac – sindikat.

Na sastanku je razgovarano o mogućim rješenjima za poboljšanje uvjeta za rad pripadnika GPBiH, poboljšanje materijalno-pravnog statusa zaposlenih sa posebnim akcentom na uvjete rada na terenu i probleme s kojima se u svome radu svakodnevno susreću zaposleni u GPBiH, naročito imajući u vidu novonastalu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa (COVID-19).

Ovom prilikom je direktor Galić predstavnicima Sindikata GPBiH prezentirao postignute rezultate GPBiH tokom ove godine, kao i aktivnosti koje se poduzimaju na suzbijanju ilegalnih migracija. U tom smislu kazao je da su svi ljudski i tehničko-materijalni kapaciteti ove policijske agencije usmjereni na istočni i sjeveroistočni dio zemlje u cilju sprečavanja nezakonitih ulazaka u BiH iz pravca Republike Srbije i Crne Gore, kao i na sprečavanje svih oblika prekograničnog kriminala duž cijele bh. državne granice.

Uz navedeno, zaključeno je da je potrebno poduzeti dodatne mjere na ličnoj zaštiti policijskih službenika i ostalih zaposlenih kako bi se situacija s COVID-om 19 držala pod kontrolom.

Trenutno je u GPBiH, zaključno sa 23. novembrom 2020., registrirano 137 aktivnih slučajeva uzrokovanih COVID-om 19, od čega je pozitivnih odnosno sa izraženim simptomima 83, a na mjeri samoizolacije 54 zaposlena.

Također, na sastanku je zaključeno da će u budućnosti rukovodstvo GPBiH i Sindikat GPBiH, prema nadležnim organima, dostavljati inicijative i prijedloge za izmjene zakonskih regulativa kako bi se unaprijedila prava i obaveze iz radno-pravnog odnosa svih zaposlenih u GPBiH. Sindikat GPBiH ovom se prilikom zahvalio rukovodstvu GPBiH na otvorenom dijalogu i uvjetima koje su osigurali za rad sindikata.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU