7.7 C
Sarajevo
Subota, 25 ožujka, 2023

Satelit ERBS pao na Zemlju nakon 38 godina

Nefunkcionalni satelit američke svemirske agencije NASA-e pao je na Zemlju nakon što je 38 godina orbitirao oko planete.

Riječ je o satelitu Earth Radiation Budget Satelite ili kraće ERBS, koji je lansiran 1984. godine pomoću svemirskog šatla Challenger.

Do 2005. godine su podaci koje je slao ERBS pomagali naučnicima da istražuju kako Zemlja apsorbuje i zrači energiju Sunca te da mjere koncentracije ozone, vodene pare, azotnog dioksida i aerosola u atmosferi.

Američko ministarstvo odbrane je potvrdilo da je ERBS ušao u atmosferu u nedjelju iznad Beringovog mora te je većim dijelom izgorio u atmosferi.

Inače, satelit je premašio svoj očekivani životni vijek od dvije godine te je bio funkcionalan čak 21 godinu. Njegov instrument Stratospheric Aerosol and Gas Experiment II (SAGE II) je prikupljao podatke koji su potvrdili smanjenje ozonskog omotača na globalnom nivou.

Podaci koje je prikupio ERBS pomogli su u kreiranju međunarodnog sporazuma Montreal Protocol Agreement potpisanog 1997. godine, koji je rezultirao drastičnim smanjenjem upotrebe hlorofluorougljika (CFC) koji uništavaju ozonski omotač. Ove hemikalije su se nekad koristile za rashladne uređaje, klima uređaje i sličo.

Da nije bilo zabrane CFC-a, svijet bi bio na putu kolapsa ozonskog omotača i globalnog zagrijavanja za dodatnih 2,5 stepeni do kraja stoljeća, pokazalo je istraživanje iz 2021. godine.

danas SAGE III na Međunarodnoj svemirskoj stanici prikuplja podatke o “zdravlju” ozonskog omotača.

klix.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU