Sattler/ BiH će se dovesti u vrlo neugodan položaj ukoliko se Revidirana strategija ne usvoji


Sastanak s ciljem iznalaženja rješenja u vezi usvajanja Revidirane strategije za ratne zločine održan je jučer putem video-konferencije.

Sastanku su nazočili specijalni predstavnik Europske unije za BiH veleposlanik Johann Sattler, ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić i zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić.

Ministar Grubeša se zahvalio organizatoru na promptnoj reakciji i organizaciji sastanka, te naglasio da je već duži vremenski period isticao značaj Strategije koja čeka dvije godine na usvajanje, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Drago mi je da ćemo čuti kako i što možem učiniti da se ovaj značajan dokument za vladavinu prava napokon usvoji – rekao je ministar Grubeša.

U saopćenju se navodi da je veleposlanik Sattler upoznao nazočne da žrtve mogu biti zabrinute, ali da se ta zabrinutost suštinski ne odnosi na Strategiju. Upoznao je nazočne da bez usvojene Revidirane Strategije neće biti financijske potpore od strane EU putem IPA sredstava.

Jasno je iznio stav da je za Europsku uniju ovo pitanje od velike važnosti, i ako se ne nađe način da se Revidirana strategija usvoji, Bosna i Hercegovina će se dovesti u vrlo neugodan položaj – navodi se u saopćenju.

Ministrica Turković je upoznala nazočne s razlozima za glasanje protiv Revidirane strategije na prošloj sjednici Vijeća ministara BiH i iznijela stavove kojima se približila iznalasku rješenja izlaska iz ove situacije.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić je prezentirala presjek rada Tužiteljstva BiH na predmetima ratnih zločina od 2005. godine do danas, i dala stručni osvrt na Revidiranu strategiju.

Sagovornici sastanka obvezali su se nastaviti konzultacije kako bi pronašli rješenje da Strategija kao jedan od 14 prioriteta EU bude u što kraćem periodu usvojena – saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

IZVOR: OSLOBOĐENJE PORTAL

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU