21.6 C
Sarajevo
Petak, 1 srpnja, 2022

  Sattler: Bosna i Hercegovina je na samom repu integracija u EU

  Šef delegacije Evropkse unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler smatra da odluka da se ne otvore pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom nije poštena, ali da se ipak treba uzeti u obzir činjenica da je 25 država EU bilo čvrsto uz Balkan, njegovu evropsku perspektivu te da je debata Evropskog vijeća o tom pitanju bila dosta napeta.

  Govoreći o finansijskoj konstrukciji za Koridor 5C, u razgovoru za Dnevni avaz kazao je da je riječ o 335 kilometara moderne ceste.

  – Jedna trećina te dionice već je završena. Za druge dvije trećine osiguran je novac i ta saobraćajnica bi se trebala završiti u narednih pet do 10 godina – naglasio je.

  Međutim, ističe da to ne znači da će put sutra biti gotov, jer ima veoma zahtjevnih dionica, poput tunela Prenj.

  – Od 800 miliona eura bespovratnih sredstava, koje je Evropska unija obećala zapadnom Balkanu za period 2018. – 2020. godina, vašoj je državi pripalo više od 200 miliona, što je najveći iznos i BiH je tu jedna pozitivna priča. No, taj novac, kao i još mnogo projekata u vrijednosti od skoro milijardu eura čeka konstituiranje vlasti – kazao je.

  Govoreći o formiranju vlasti, kazao je da kao predstavnik EU ima i ovlasti da posreduje i pomaže u gradnji dijaloga i povjerenja.

  – Spreman sam to i raditi, ali treba spremnost lidera da se napredak postigne. Posredovanje ima smisla samo ako postoji volja da se nađe rješenje. Niko u Briselu ne razumije, a posebno ne razumiju građani BiH, zašto treba toliko vremena da se vlast konstituira – kazao je.

  Ipak, naglašava, u posljednjih nekoliko sedmica ima naznaka napretka na tom polju te da se vrše intenzivne konsultacije i u međunarodnoj zajednici.

  – Potreban je kompromis koji će svima donijeti dobro. A da bi se to desilo, neophodni su ustupci, koji uopće ne znače slabost, već su odraz pragmatičnosti – istakao je.

  Dok to ne bude, dodao je, skoro milijardu maraka evropskog novca čeka da u Parlamentu bude odobreno, a odobrenja nema dok se vlast ne formira.

  – I još toliko novca drugih investitora čeka. Pred poslanicima su dvije milijarde maraka vrijedni projekti koji čekaju dogovor političkih lidera. Cijelo okruženje BiH napreduje, samo ste vi zastali, Bosna i Hercegovina je na samom repu integracija u EU – poručio je.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU