24 C
Sarajevo
Nedjelja, 26 lipnja, 2022

  Sattler: Vladavina prava jedan od temeljnih uvjeta za članstvo u EU

  Funkcioniranje vladavine prava ključni je element na evropskom putu Bosne i Hercegovine, a što podrazumjeva ostvarivanje jednakih prava za sve građane, postojanje neovisnog, nepristrasnog i odgovornog pravosuđa, te punu provedbu zakona, kao i kontinuirani napor na poboljšanju zakonodavnog okvira u skladu s evropskim standardima.

  Istaknuto je to danas u Sarajevu u uvodnom dijelu javne debate “Pravo na pravdu!”, organizirane u saradnji s Delegacijom Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Uredom specijalnog predstavnika EU, a čiji sudionici razmatraju temeljne aspekte stanja vladavine prava u BiH.

  Javna debata u Parlamentarnoj skupštini BiH, kojoj prisustvuju predstavnici političkog života, pravosudne zajednice i nevladinog sektora u BiH, te predstavnici međunarodnih organizacija i diplomatskog kora, upriličena je uoči finalizacije Izvještaja o stanju u pravosuđu u BiH, na čijoj je izradi angažiran tim stručnjaka s višim nezavisnim pravnim ekspertom Evropske unije (EU) Reinhardom Priebeom na čelu.

  Sudionike skupa pozdravio je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU Johann Sattler, istaknuvši kako je vladavina prava jedan od temeljnih uvjeta za članstvo u EU, te da u tom kontekstu treba identificirati probleme i zaustaviti negativne trendove u BiH.

  Poručio je kako je EU spremna nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu, ali da je provođenje određenih reformi i procesa obaveza i vlasništvo lokalnih struktura, a sve s ciljem ostvarivanja jednakih prava i blagostanja za sve građane.

  Podsjetio je na pokazatelje koji svjedoče o većinskoj opredjeljenosti bh. građana za evropski put BiH, ali i o enormnom padu povjerenja u pravosuđe i percepciji građana u kojoj su pravosudne institucije svrstane u red najkorumpiranijih.

  Sattler je pozvao sve relevantne aktere u BiH da prestanu s prebacivanjem odgovornosti, uz napomenu da se politička volja mora pretvoriti u konkretne korake i pozitivne promjene, te da da bh. građani zaslužuju mnogo više od aktuelnog stanja.

  Ocijenio je, istovremeno, kako je u sve procese neophodno uključiti građane BiH, budući da su institucije njihove i da treba da budu u njihovoj službi, odnosno da treba da budu zaštićeni efikasnim funkcioniranjem sistema vladavine prava.

  Sudionicima događaja obratio se i viši nezavisni pravni ekspert EU Reinhard Priebe, potcrtavajući kako je frustriran zbog manjka progresa u pravosuđu BiH, jer, kako je kazao, nailazi na stvari slične onima iz ranih 2000. godina.

  Kazao je kako je skup „Pravo na pravdu!“ dobra prilika da se dođe do određenih ulaznih informacija i mišljenja, koji mogu doprinijeti finalizaciji Izvještaja o stanju u pravosuđu u BiH, pozivajući sudionike na proaktivan pristup.

  Priebe je naveo kako je stekao utisak da postoje ozbiljni problemi kada je riječ o vladavini zakona u BiH, ukazujući na potrebu odlučnog angažmana svih koji su uključeni u te procese.

  Konstatirao je kako i dalje nedostaje političke volje na tom putu, uprkos određenim naporima da se stvari promjene.

  – Vladavina zakona nije primarno vezana za ispunjavanje zadataka u pristupnom procesu, to je siguran okvir za građane i njihovu dobrobit da naprave prosperitetnu budućnost za obitelji unutar svoje zemlje. Mnogi mladi ljudi napuštaju ovu zemlju, ne samo zbog ekonomskih razloga, nego i zbog manjka pravne sigurnosti – upozorio je Priebe.

  Dodao je kako eksperti mogu procijeniti situaciju i indicirati načine kako ići naprijed, ali da je na odgovornima u BiH da naprave promjene iznađu odgovarajuća rješenja, naglašavajući kako je na tom putu neophodno osigurati čvrstu odlučnost političara, sudija, tužitelja, nevladinih organizacija i šire javnosti.

  Na važnost urgentnog djelovanja ukazala je i Michaela Matuella, šefica Jedinice za Albaniju i Bosnu i Hercegovinu (Generalna direkcija za susjedsvo i pregovore o proširenju, EK), akcentirajući značaj izgradnje snažnog pravosuđa i efikasne borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije.

  Precizirala je kako nema vremena za odlaganje, te da je neophodno ostvariti uvjete u BiH u kojima će svaki njen građanin imati jednak pristup pravdi.

  Na otvaranju skupa emitirana je videoporuka evropskog komesara za proširenje Johannesa Hahna, koji je iz Brisela poručio kako je Bosni i Hercegovini potreban pravni sistem koji će osigurati vladavinu prava, te da bez toga nema napretka.

  Poručio je kako se njegov mandat približava kraju, ali da će napori Evropske unije na planu podrške vladavini prava u Bosni i Hercegovini biti nastavljeni.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU