Savez samostalnih sindikata BiH uputio otvoreno pismo zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u FBiH

Savez samostalnih sindikata BiH uputio je otvoreno pismo zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u Federaciji BiH u kojem traži hitno donošenje zakona o minimalnoj plati u skladu sa prihvaćenom inicijativom SSSBiH iz prošle godine.

– Podržavamo istovremeno umanjenje doprinosa i poreza, s tim da se zakonom mora osigurati da pozitivna razlika završi u džepu radnika, a ne poslodavaca- ističu iz SSSBiH. 

Također, Savez zahtijeva stavljanje inspekcijskih organa, u punom kapacitetu, u službu provođenja neposredne i efektivne kontrole cijena osnovnih životnih namirnica, u skladu sa Odlukom o kontroli cijena od 8. aprila prošle godine, kao i kontrolu cijena lijekova i goriva.

– Zahtijevamo da  bez ikakvog politikantstva najozbiljnije razmotrite sve inicijative koje idu u pravcu smanjenja ili usporavanja rasta cijena, uključujući i umanjenje ili ukidanje PDV-a na osnovne životne namirnice, lijekove, kao i suspenziju akciza na gorivo, bez obzira da li takve inicijative dolaze od pozicije ili opozicije! Interes građana i radnika ove zemlje mora biti stavljen u prvi plan, sve drugo je nebitno – saopćili su iz Saveza. 

Ne prihvataju tvrdnje da nema prostora za smanjenje poreza, doprinosa i drugih nameta, te tvrde da “prostora itekako ima – javni prihodi u Federaciji  su  u 2021. godini isnosili rekordnih 5,6 milijardi KM, što je skoro 10 posto više nego godinu ranije”. Prihodi po osnovu doprinosa iznosili su skoro 4 milijarde KM. U januaru 2022. godine naplaćeno je 653,8 miliona KM doprinosa, što je za 85,6 miliona KM ili 15,1 posto više nego u januaru 2022. godine.

Nadalje, s obzirom da BiH ima potencijal da hrani veliki dio jugoistočne Evrope, SSSBiH smatra da je nemjerljivo važno osigurati dodatne i dostatne mjere podrške poljoprivedi na svim nivoima vlasti, od općine, kantona do Federacije.

– Našim poljoprivrednicima se hitno moraju osigurati svi uslovi, prije svega sadni materijal, mineralno đubrivo i gorivo, za proljetnu sjetvu i proizvodnju dovoljnih količina hrane, prvenstveno za domaće stanovništvo. Poljoprivredu smo skoro uništili u interesu uvoznih lobija – sad ili nikad je trenutak da ovoj grani, koja nam je egzistencijalno značajna, osiguramo svu moguću pomoć i podršku i što više smanjimo ovisnost od uvoza hrane – navode iz SSSBiH. 

Pozivaju Federalni parlament da da saglasnost za pokretanje blokova 4 i 5 u Termoelektrani Kakanj i Tuzla, s obzirom da je naša energestka neovisnost u ovim izuzetno turbulentnim vremenima, imperativ, saopćeno je iz SSSBiH. 

(FENA) D. V.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU