SAVJET ZA RAZVEDENE RODITELJE Šta je potrebno djeci nakon rastave mame i tate

Razvod roditelja djeci uvijek teško pada, a glavna obaveza mame i tate je da se potrude da mališani njihov razlaz što manje osjete. I oni su toga svjesni, ali odrasli često na pogrešan način pokušavaju da olakšaju djeci ovu situaciju – kupovinom igračaka i takmičenjem ko će više da im ugađa, mama ili tata.

Postoje neke druge stvari koje razvedeni roditelji mogu da urade kako bi pomogla djeci da prihvate njihov razlaz, a evo o čemu je riječ.

1. Djeci je potrebno da se mama i tata međusobno razumiju

Bez obzira na to što su razvedeni, važno je da mama i tata ostanu u takvim odnosima da mogu bez problema da budu zajedno na istom mjestu, kada je to djeci potrebno. Mališanima je potrebno da oba roditelja budu prisutna kada slave rođendan, imaju priredbu u školi ili idu kod doktora. Njima su potrebni mama i tata koji mogu da sarađuju u odgajanju djece, a ne oni koji će stalno da se takmiče i svađaju, piše andreearaicu.ro.

2. Važno je da roditelji komuniciraju s poštovanjem

Kakav god da je odnos između mame i tate nakon razvoda, oni moraju pristojno da razgovaraju, barem pred djecom. Mališanima su potrebni odgovorni roditelji koji mogu da se kontrolišu barem toliko da se ne svađaju i ne kritikuju jedno drugo u prisustvu djece.

3. Roditelji moraju da sarađuju poslije razvoda

Nijedno dijete ne želi da mu se mama i tata razvedu, ali čak i ako do toga dođe, njemu su i dalje potrebna oba roditelja. To ne znači da mama i tata treba da ostanu u nesrećnom braku zbog djece, pa da kasnije pričaju koliko su se žrtvovali kada su donijeli takvu odluku. Umjesto toga, bitno je da djeca ostanu prioritet oboma nakon razvoda. Dakle, mama i tata moraju da se potrude da sarađuju u odgajanju zajedničke djece, kako bi mališani imali mir i sigurnost bez obzira na porodične okolnosti.

4. Djeci su potrebni roditelji da bi prihvatili razvod

Razvod, čak i onaj „najpristojniji“ je traumatičan događaj, kako za djecu, tako i za roditelje. Ipak, mališanima su potrebni mama i tata koji preuzimaju odgovornost za svoj život. Drugim riječima, važno je da i mama i tata razgovaraju sa terapeutima, kako bi i sami zaliječili rane od razvoda, a zatim mogli da krenu dalje i žive srećno i ispunjeno.

BONUS VIDEO

SAVJET ZA RAZVEDENE RODITELJE Šta je potrebno djeci nakon rastave mame i tate appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU