0.5 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 6 prosinca, 2021
Još

  Savjet za vjerska pitanja Muftijstva travničkog o napadima na Islamsku zajednicu

  ()

  Reagovanje Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva travničkog na medijske napade na Islamsku zajednicu i njene autoritete pročitajte u nastavku teksta, koji izvorno prenosimo u cijelosti:

  Svjedoci smo u posljednje vrijeme sve više pojedinačnih, ali i koordiniranih napada, klevete i laži na krovnu Instituciju muslimana u Bosni i Hercegovini, Islamsku zajednicu, i njene autoritete. Polazeći od kur’anskog ajeta u kojem Allah, dž.š., kaže: “O vjernici, ako vam nekakav nepošten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u neznanju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onoga što ste učinili pokajete.” (El-Hudžurat, 6.) i uzimajući u obzir brzinu prenošenja i prihvatanja, kao i dostupnost informacija koje mogu biti istina ili laž, pozivamo vjernike da čuvaju svoju čast i čast drugih muslimana, posebno čast naših predvodnika, i dignitet naših institucija.

  Kur’an plemeniti kaže: “O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, neka sumnjičenja su, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekom od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga, a vama je to odvratno, zato se bojte Allaha, Allah, zaista, prima pokajanje i samilostan je.”  (El-Hudžurat, 12.)

  Laž negira vjeru, jer vjernik može biti kukavica zbog slabosti u njemu, može biti i škrtica, ali ne smije biti lažov jer je laž suprotna vjeri. Allah Uzvišeni kaže: “Usuđuju  se da laži izmišljaju samo oni koji u Allahove riječi ne vjeruju, i oni su pravi lažljivci.” (En-Nahl, 105).  Boriti se sa vanjskim neprijateljima je “lahko”, vidimo mi njih i oni vide nas. Ali, boriti se sa unutrašnjim neprijateljima kojima ništa nije sveto, ni slovo Kur’ana, ni istina, je mnogo teže. Takvi samo smutnju siju, a “…smutnja je teža od ubistva….” (El-Bekare, 191) Više puta izgovorena laž se počinje smatrati istinom, i zato javno reagujemo protiv laži, kleveta i smutnji jer su riječi Muhammeda, a.s., naša obaveza: “Ko od vas vidi nevaljalo djelo, neka ga promijeni svojom rukom, a ako to nije u mogućnosti, onda svojim jezikom, a ako ni to nije u mogućnosti, onda (neka osudi) svojim srcem, a to je najslabiji stepen imana.”

  Ne dozvolimo da nam novinarski šarlatani tumače propise islama i insinuacijama razbijaju i urušavaju jedinstvo i ugled najvrjednije institucije u Bošnjaka. Islamska zajednica je otvorena i transparentna institucija, spremna je da prihvati kritike upućene na primjeren način i ispravi eventualne greške, a njeni uposlenici na čelu sa reisu-l-ulemom, dr. Husein-ef. Kavazovićem, su na hizmetu svome narodu.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO