SBK: Usvojen prijedlog rebalansa, proračun veći za 29 milijuna KM

Vlada Srednjebosanskog Kantona usvojila je u četvrtak na sjednici u Travniku prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu kojim će ukupni proračun biti povećan za 29 milijuna maraka.

Rezultat je to, kako kaže kantonalna ministrica financija Mirjana Plavčić (HDZ BiH), suficita iz proteklih godina.

“Idemo u raspodjelu suficita jer zbog inflatornih kretanja nije dobro da sredstva stoje neraspoređena. Proračun se uvećava za oko 29 milijuna ili 9,8 posto je veći u odnosu na prethodno usvojeni i rebalansiran, on iznosi oko 334 milijuna KM”,  ustvrdila je Plavčić.

Istaknula je kako najznačajnije stavke idu na usklađivanje osnovice plaća koja se s inflatornim kretanjima s 363 povećava na 385 KM, s primjenom od 1. srpnja ove godine i za te namjene povećanja plaća i naknada i doprinosa ide 9,2 milijuna KM.

Dodala je i kako je veliko povećanje planirano u dijelu transfera.

“Oko 30 posto ide za transfere u svim sektorima, povećavaju se i oko 15 posto materijalni troškovi i usluge i naravno povećavamo i kapitalna ulaganja za oko osam posto”, kazala je Plavčić.

Ovako rebalansirani proračun ocijenila je najboljim mogućim rješenjem trenutno.

“U ovom momentu ovo je najbolji kompromis između programskih ciljeva naših ministarstava i financijskih mogućnosti i Vlada je dala suglasnost”, napomenula je ministrica.

Prijedlog proračuna sada ide u saborsku proceduru i trebao bi se naći na dnevnom redu Sabora na sljedećoj sjednici.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU