2 C
Sarajevo
Utorak, 6 prosinca, 2022

SBK Vlada i Sindikat potpisali produženje kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu

Ministar zdravstva i socijalne politike Srednjobosanskog kantona Anto Matić i predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu SBK Armin Kukić potpisali su danas produženje kolektivnog ugovora za zaposlene u zdravstvu do 1. 7. 2023. godine.

Ovo povećanje Vladu će, kazao je Matić, koštati 7,2 milijuna KM.

“Obzirom da je određen stupanj inflacije u BiH, Vlada je ove godine izdvojila skoro tri puta više za povećanje prava zaposlenih u zdravstvu. Dakle, prošle godine je to bilo 2,6 milijuna, ove godine je to 7,2 milijuna KM. To će se realizirati kroz veću satnicu uposlenih koja će sa 2,40 ići na 2,60 KM, kao i povećanje koeficijenta za sve kategorije. U neto iznosima najniža stručna sprema NK radnika bit će povećana za 16 posto, odnosno oko 80 KM, dok će u apsolutnom iznosu najveće povećanje imati liječnici, koji će imati oko 200 KM ili 10 posto veće plaće. Kad je u pitanju kadar sa srednjom stručnom spremom, oni će imati povećanje od oko 120 KM”, rekao je Matić.

  Jesen na mlinčićima u Jajcu - čuvarima vijekovne tradicije

Iz Sindikata su kazali da plaće zaposlenih moraju biti usklađene s rastom troškova života.

“Treba napomenuti da će razlika plaća za prošli mjesec biti isplaćena retroaktivno. Godina dana će jako brzo proći i ponovno ćemo sjesti, a pozvao bih gospodu koja vodi politiku kantona da prate trendove kod nas na način povećanja troškova života i da se iz tog razloga planiraju sredstva za narednu godinu i naredne pregovore kako ne bismo došli u situaciju da dođemo do kolapsa u zdravstvu, odnosno organizacije generalnog štrajka”, rekao je Kukić.

Ostaje za vidjeti hoće li i drugi sindikat, onaj liječnika medicine i stomatologije, prihvatiti danas potpisano.
“Ministarstvo i Vlada na današnjoj sjednici potvrdili su ovu odluku. Isti kolektivni ugovor od strane Vlade neće biti mijenjan prema Sindikatu liječnika i stomatologa, ja se nadam da će oni na svojim tijelima prihvatiti ponudu koja je korektna i poštena. Valja naglasiti i da je Vlada ove godine povećala osnovicu za ostale zaposlenike kao što su zaposleni u MUP-u, školstvu i javnoj upravi. Tamo je oko 6.000 zaposlenih dobilo povećanje od oko sedam milijuna, a u zdravstvu je nešto više od 2.000 zaposlenih dobilo oko sedam milijuna. Dakle, jedan zaposlenik u zdravstvu dobio je tri puta više nego zaposleni u ostalim sektorima”, kazao je Matić.

  (VIDEO) Nova školska godina za 29 000 upisanih učenika u SBK starta u ponedjeljak

drukciji.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU