Schmidt: “Radit ću na tome da svi koji negiraju genocid budu krivično gonjeni”

Niko ko želi bolju budućnost ne smije negirati genocid i ne smije zanemarivati ono što se desilo, poručio je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt prije početka cjelodnevne konferencije pod nazivom “Srebrenica – kolektivno pamćenje”, koja se danas održava u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari u sklopu obilježavanja 28. godišnjice genocida, javlja Anadolu.

“Na ovom mjestu i na današnji dan, zahvaljujući Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari i Svjetskom jevrejskom kongresu održavamo ovu veoma važnu konferenciju vezano za zajedničko pamćenje, a kako bismo obilježili ono što se dogodilo ovdje u Srebrenici. Ova konferencija je signal i znak svima da niko ko želi bolju budućnost ne smije negirati genocid i ne smije zanemarivati ono što se desilo”, istakao je Schmidt.

Naglasio je da “ne samo da je iznenađujuće nego je i šokantno da još uvijek, i toliko vremena nakon onoga što se dogodilo ovdje, ne možemo doći do zajedničkog stanovišta o dešavanjima iz prošlosti”.

“Ono što se dogodilo ovdje zaista je užasno i moram reći da ću već danas i sutra raditi na tome da svi oni koji negiraju genocid i nastavljaju tim putem, da se protiv njih poduzmu pravne radnje i da se krivično gone. Zbog toga će upravo sutra sa mnom u delegaciji biti i glavni tužilac iz Bavarije sa nekoliko svojih kolega koji inače rade na slučajevima, predmetima negiranja holokausta, a kako bismo iznašli koje su to najbolje radnje koje se mogu poduzeti protiv osoba koje negiraju genocid”, rekao je Schmidt.

Smatra da se mora ojačati sam rad i mogućnosti Memorijalnog centra u Potočarima.

“Da se radi kako na komemoraciji tako i edukaciji. Moramo osigurati da se svi oni koji ovdje borave osjećaju dobro. To se posebno odnosi na porodice žrtava protiv kojih se često na ružan način postupa, odnosno koje se često vrijeđaju na neprihvatljiv način”, dodao je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Schmidt.

Konferenciju organizuju Memorijalni centar Srebrenica, Svjetski jevrejski kongres i Udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Delegacija svjetskog jevrejskog kongresa broji 17 osoba, a predvodi je Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa.

AA

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU