Schmidt: Za sudbinu ove zemlje bitno je da više ne bude blokada

Previše vremena smo potrošili neophodnim zakonodavnim ili izvršnim odlukama, kojima nedostaje transparentnost ili se one jednostavno blokiraju ili ne provode.

Za sudbinu ove zemlje bitno je da više ne bude blokada, zbog čega sam nametnuo mjere koje će unaprijediti funkcionalnost institucija BiH – izjavio je visoki predstavnik Christian Schmidt nakon što je večeras nametnuo izmjene Izbornog zakona u BiH.

Kako je kazao, izmjene koje je nametnuo neće se odraziti na izbore, a osigurat će građanima da se njihov glas čuje i da ih zaista predstavljaju oni koji su izabrali. Naime, one se odnose na postizborne pregovore o stranačkim koalicijama, te uspostavljanje indirektno izabranih tijela.

  • Da budem jasan, ovo ne može biti velika reforma Izbornog zakona koja je neophodna i o kojoj se naširoko priča. Preporučujem da se ove dvije stvari posmatraju odvojeno. Posao tek treba da se obavi i ja sam spreman odraditi svoj dio kako bih to podržao. Moje odluke će pomoći da ova država bude u stanju pripremiti ove razgovore na demokratski način i da daju rezultate – poručio je visoki predstavnik.

Prema njegovim riječima, odlukama se uvode mehanizmi za deblokadu i strogo utvrđeni rokovi, čime će se osigurati funkcionalnost Federacije BiH. Mnoge procedure su pojednostavljene, uvedeni su rokovi i postoje posljedice u slučaju njihovog ignorisanja.

  • Nakon današnje odluke niti jedna politička stranka ili izabrani zvaničnik neće više moći držati Federaciju BiH taocem. Očekujem od svih posvećenost zajedničkom radu u konstruktivnom duhu. Unio sam u Ustav i zahtjev za obaveznu saradnju, što je osnov za prosperitet svih. Da budem jasan, niko ne može nametnuti volju da se zajednički radi u ime entiteta, kantona i države. Kao preduvjet za uspjeh prijeko je potreban mentalni i moralni zaokret u glavama pojedinih ljudi u BiH – naveo je.

Također, dodao je ustavnu odredbu kojom se uvodi pravo da svako može ostvariti izravno sudjelovanje u političkom odlučivanju, a posebno da mladi imaju pravo sa svojim interesima i potrebama.

  • Ovo nije utemeljeno na etničkoj pripadnosti, ali neće ugroziti pravo konstitutivnih naroda da štite svoje vitalne interese. Ovo vidim kao žurno i nužno kako bi se dao veći prostor posvećenosti i mudrosti građana BiH. Postoji potreba da konstitutivni narodi zadrže svoje zaštitne mehanizme, a da istovremeno ti mehanizmi ne mogu biti iskorišteni za paralizu sistema. Odlukom sam povećao broj izaslanika u Domu naroda. Time se omogućava raspodjela mandata tako da se ispravlja prezastupljenost svakog od tri konstitutivna naroda u nekim kantonima, o čemu je bilo riječ i u slučaju „Ljubić“, te u nekim drugim presudama – podvukao je Schmidt i dodao da sada prvi put „Ostali“ iz svih kantona mogu biti zastupljeni u Domu naroda FBiH.
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU