1 C
Sarajevo
Nedjelja, 2 travnja, 2023

Šejla Glinac: Online muzika Balkana

U ova teška vremena, kada virus Korona hara cijelim svijetom i kada su otežane ili sasvim prekinute mnoge aktivnosti, preostaje nam da se snalazimo na razne načine.Primjer umjetnika iz oblasti muzičkog stvaralaštva najbolje pokazuje da se neke aktivnosti mogu realizovati i na daljinu!

Muzičari širom svijeta ostvaruju online kontakte i izvode kompozicije.Osim klasike pažnju nam je privukla muzika Balkana, koju izvode Šveđanin Samuel Lundström i naša Tuzlanka Šejla Glinac:

“Samuela sam upoznala tokom svog studija u Švedskoj, gdje smo imali više nastupa. On je zavolio naše sevdalinke i uspješno ih izvodi. Osnovao je i trio pod nazivom Sevdaline, u kojem još nastupa Boško Jović. Svugdje gdje smo nastupali nagrađivani smo aplauzima. Tako i danas online sviramo u duetu, a kada sve ovo prođe, nadam se koncertima širom BiH”, rekla nam je Šejla Glinac, profesorica u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla.

Svoje znanje na instrumentu violini uspješno prenosi na mlađe, po uzoru na svoju mamu Jasnu, koja je takođe bila profesorica u Srednjoj muzičkoj školi Tuzla i koja je pomogla mnogim mladim talentima Tuzlanskog kantona i šire da se bave muzikom.

U vrijeme kada su učenici na prinudnom raspustu- pitamo Šejlu kako napreduje online nastava?

“Dobro smo se snašli na ove nove uslove i redovno održavam časove sa svojim učenicima.Nadamo se brzom oporavku i pobjedi nad ovim virusom, svojim učenicima sugerišem da ne izlaze nigdje i za sada sve ide u najboljem redu”.

jasna glinac 2

Osim rada u nastavi često nastupate na koncertima, akademijama i raznim svečanostima!

” Svakako, to je dio aktivnosti nas muzičara.Sviram duo sa Elvisom Sivčevićem (gitara) i imali smo mnogobrojne koncerte, promovišemo muziku Balkana. U toku je i izrada našeg prvog CD-a, ali sve je trenutno stalo zbog ove situacije. Osim sa Elvisom, često nastupam sa svojim najbližim, mamom Jasnom, koja predvodi hor Libero i tatom Dževadom, koji je poznat po solo izvođenju najljepših pjesama”, kaže nam Šejla-takođe online.Poželimo ovoj mladoj umjetnici još mnogo uspjeha, kako na polju obrazovanja mladih muzičara, tako i njenom notnom putovanju širom svijeta-online , ali i uživo.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU