Šejla Glinac: Online muzika Balkana

U ova teška vremena, kada virus Korona hara cijelim svijetom i kada su otežane ili sasvim prekinute mnoge aktivnosti, preostaje nam da se snalazimo na razne načine.Primjer umjetnika iz oblasti muzičkog stvaralaštva najbolje pokazuje da se neke aktivnosti mogu realizovati i na daljinu!

Muzičari širom svijeta ostvaruju online kontakte i izvode kompozicije.Osim klasike pažnju nam je privukla muzika Balkana, koju izvode Šveđanin Samuel Lundström i naša Tuzlanka Šejla Glinac:

“Samuela sam upoznala tokom svog studija u Švedskoj, gdje smo imali više nastupa. On je zavolio naše sevdalinke i uspješno ih izvodi. Osnovao je i trio pod nazivom Sevdaline, u kojem još nastupa Boško Jović. Svugdje gdje smo nastupali nagrađivani smo aplauzima. Tako i danas online sviramo u duetu, a kada sve ovo prođe, nadam se koncertima širom BiH”, rekla nam je Šejla Glinac, profesorica u Osnovnoj muzičkoj školi Tuzla.

Svoje znanje na instrumentu violini uspješno prenosi na mlađe, po uzoru na svoju mamu Jasnu, koja je takođe bila profesorica u Srednjoj muzičkoj školi Tuzla i koja je pomogla mnogim mladim talentima Tuzlanskog kantona i šire da se bave muzikom.

U vrijeme kada su učenici na prinudnom raspustu- pitamo Šejlu kako napreduje online nastava?

“Dobro smo se snašli na ove nove uslove i redovno održavam časove sa svojim učenicima.Nadamo se brzom oporavku i pobjedi nad ovim virusom, svojim učenicima sugerišem da ne izlaze nigdje i za sada sve ide u najboljem redu”.

樂威壯 jpg”>jasna glinac 2

Osim rada u nastavi često nastupate na koncertima, akademijama i raznim svečanostima!

” Svakako, to je dio aktivnosti nas muzičara.Sviram duo sa Elvisom Sivčevićem (gitara) i imali smo mnogobrojne koncerte, promovišemo muziku Balkana. U toku je i izrada našeg prvog CD-a, ali sve je trenutno stalo zbog ove situacije. Osim sa Elvisom, često nastupam sa svojim najbližim, mamom Jasnom, koja predvodi hor Libero i tatom Dževadom, koji je poznat po solo izvođenju najljepših pjesama”, kaže nam Šejla-takođe online.Poželimo ovoj mladoj umjetnici još mnogo uspjeha, kako na polju obrazovanja mladih muzičara, tako i njenom notnom putovanju širom svijeta-online , ali i uživo.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU