Senadin Musabegović za TVSA: Nacionalizmi i sve što se dešava kao neka čvrsta forma moći za mene je bol

Gost “Sedmice iza nas” bio je Senadin Musabegović.

Prof. dr. Senadin Musabegović, pjesnik, teoretičar, esejist, profesor na Filozoskom fakultetu UNSA. Diplomirao je političku filozofiju 1999. godine na Sienskom univerzitetu (Italija), a doktorski studij završio na European University Institute u Firenci. Kao vanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu drži nastavu na Katedri za historiju umjetnosti iz oblasti teorije kulture i vizuelne umjetnosti. Objavio je knjige poezije: “Udarci tijela” (1995), “Odrastanje domovine” (1999) i “Rajska lopata” (2004), te naučne studije: “Rat – konstitucija totalitarnog tijela” (2008), “Umiruće tijelo politike” (2019) i “Odsutno tijelo moći” (2023). Uredio je i priredio Zbornik radova “Sado: Društvena stvarnost u estetici slike” (2022). Objavio je teorijske radove u bh. i međunarodnim časopisima i antologijama, a kao gostujući profesor držao predavanja na evropskim univerzitetima. Prevođen je na poljski, italijanski, engleski, francuski, švedski, arapski, turski, mađarski i španski jezik.

„Odsutno tijelo moći“ je posljednja knjiga objavljena nedavno. Između ostalog govori o iskustvu Bosne, povezanosti sa političkim, svjetskim iskustvima.

„Ova knjiga je suspenzija u neku ruku zakona i to je ono što se dešava, čitava jedna politička zbilja koja se realizira danas, dakle nemamo nekog orjentira same moći. Nacionalizmi i sve ovo što se dešava kao neka čvrsta forma moći za mene u principu je bol, pati se od nekog osjećanja praznine, odsustva nemogućnosti rješavanja problema, nemogućnosti definiranja političke zbilje“, kaže Musabegović.

Cijelu emisiju pogleajte na YouTube kanalu TVSA.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU