10.5 C
Sarajevo
Petak, 9 lipnja, 2023

Senat UNSA poništio akademsko zvanje magistra Sebije Izetbegović

Senat Univerziteta u Sarajevu ponišito je zvanje Sebije Izetbegović za magistra nauke, javlja raport.ba. Senat je usvojio analizu Komisije, a to je saopćio je to Rifat Škrijelj, rektor UNSA.

On je kazao da je usvojena analiza Komisije koja je prikupila dokumentaciju o školovanju Sebije Izetbegović s posebnim osvrtom na njen postdiplomski na Medicinskom fakultetu. Škrijelj je kazao da se poništava njen upis u matične knjige pod brojem 437 jer nema dokaza da je ispunila sve ispitne obaveze.

“Odluka je donesena velikom većinom. Od 41 prisutnih, 30 je bilo ‘za’, 5 protiv i šest suzdržanih”, izjavio je Škrijelj. Komentirao je i prijetnju Sebije Izetbegović da će podnijeti krivične prijave. “Ona prijeti od petka, kada je mahala indeksima, ja bih volio da je pokazala da je položila ispite iz magistarskog”.

Dalje je naveo da bi ona sad mogla ostati bez posla profesora na Medicinskom fakultetu. “Kompletna analiza će biti upućena našem osnoviaču, dakle Ministarstvu i preko njih Skupštini KS. Ovo je teško pitanje za Univerzitet, ali ta težina nas obavezuje da čuvamo svoj dignitet. Nekada su odluke teške, ali se moraju donijeti”, naveo je Škrijelj.

Dodaje da se više od 22.000 diploma provjerilo. “Ovo je jedino postdiplomsko zvanje za koje nismo mogli utvrditi da su ispiti na postdiplomskom uredno položeni u Sarajevu i Zagrebu. Morao je biti ovakav epilog”, istakao je Škrijelj.

“Sporno je što nije dostavljena diploma magistra i ona ne postoji. Danas je izjavila prodekanesa da nije nikad ni imala diplomu i da je nikad nije ni podigla. Diploma je sporna jer ne postoji. Da bi se prijavila na konkurs za profesora morala je priložiti tu diplomu. Morala je dostaviti uvjerenje o položenim ispitima. Iz Zagreba su nam rekli da ne mogu potvrditi vjerodostojnost indeksa, a nema ni u Sarajevu dokumentacije”, naveo je Škrijelj. Istakao je da je od devet članova Komisije osam bilo ‘za’.

“Jedan nije potpisao i on je tako i glasao. Rekao je da iz moralnih razloga ne može tako. I Senat nije bio jednoglasan, ali odluka je validna ako postoji nadpolovična većina”, objasnio je Škrijelj.

federalna.ba

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU