Šest firmi u ZHK proizvodi zaštitnu opremu, prije pandemije ni jedna

U Zapadnohercegovačkom kantonu do pojave koronavirusa u Bosni i Hercegovini niti jedna firma nije proizvodila zaštitnu medicinsku opremu.

Nakon pojave virusa šest firmi na području tog kantona preusmjerilo se na tu djelatnost, po dvije iz Posušja i Širokog Brijega, jedna iz Ljubuškog, kao i jedan obrt iz Ljubuškog.

– Do pojave ove pandemije niko u Zapadnohercegovačkoj županiji službeno nije proizvodio zaštitnu medicinsku opremu poput rukavica, zaštitnih maski i slično. Prilagođavajući se novonastaloj situaciji, imamo informaciju da je nekoliko poduzeća preusmjerilo vlastitu proizvodnju i odlučilo pomoći svima nama – kazao je Feni ministar privrede ovog kantona Dario Sesar.

Štamparija “Olovka” iz Posušja krenula je u proizvodnju vizira te imaju u planu proizvesti njih 15.000, dok firma Michieli-Tomić d.o.o., također iz Posušja, proizvodi troslojne zaštitne maske, kombinezone i zaštitna odijela.

Firma “Arox” iz Ljubuškog planira proizvoditi zaštitne maske, oko deset hiljada komada dnevno, širokobriješi Biteks d.o.o. proizvodi pamučne maske, medicinske hlače, mantile i kombinezone, dok druga širokobriješka firma – Sarteks d.o.o. proizvodi pamučne zaštitne maske, kao i ljubuški obrt LOLA tees.

Ministar Sesar kazao je kako će nakon okončanja pandemije resorno ministarstvo uložiti napore kako bi barem jedna od tih firmi trajno nastavila s proizvodnjom te robe.

– Prema informacijama s terena, postoji i veliki broj fizičkih osoba koje su u ovim teškim vremenima odlučili šivati zaštitne maske i na taj način pomoći sebi i svojim bližnjima. Nakon što se trenutna situacija smiri svakako ću zajedno sa svojim suradnicima uložiti maksimalan napor da jedno od ovih poduzeća, ili neko novo, nastavi s proizvodnjom ovakve vrste opreme – rekao je Sesar.

biznisinfo

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU