Slatki, sočni okus je samo jedan od razloga da šljive uključite u svakodnevnu prehranu.
Drugi je Vaše zdravlje. Postoji 140 vrsta šljiva, a sve su bogate ugljikohidratima, imaju nizak nivo masnoća i svega 46 kalorija na 100 g, pune su vitamina A, C i E, kalcija, magnezija, vlakana i kalija.
Svježe šljive su odličan izvor vitamina A i beta-karotena koji je neophodan za zdravlje očiju, ali i suhe šljive imaju izvrsna ljekovita svojstva. Suhe šljive su bogate Vitaminom K i kalijem, te na 100g sadrže oko 6,1 gram vlakana. U nastavku pročitajte nekoliko razloga da uključite šljive u svoju svakodnevnu ishranu.
- Šljive štite vaše srce
Jedna svježa šljiva (u prosjeku) sadrži 113 mg kalija, minerala koji pomaže pri kontroli visokog krvnog tlaka i koji smanjuje rizik od moždanog udara. Ako vam to nije već dovoljno, crvenkasto-plavi pigment u nekim vrstama šljiva, koji se zove antocijanin, može zaštititi od raka tako što čisti štetne slobodne radikale u organizmu.
Brojne su studije pratile ulogu prehrambenih vlakana u snižavanju kolesterola u krvi. Vlakna koja se nalaze u suhim šljivama dokazano smanjuju razinu kolesterola u krvi. Istraživanje na Sveučilištu u Kaliforniji je pokazalo da su ljudi s umjereno povišenim razinama kolesterola smanjili ukupni LDL kolesterol nakon što su konzumirali 100 grama (10-12) suhih šljiva dnevno. LDL kolesterol se nakuplja u zidovima krvnih žila gdje može uzrokovati blokade. Viša razina LDL-a znači i veću šansu za srčani udar.
- Pomažu pri probavi
Suhe šljive su kao stvorene da pomažu crijevima da rade svoj posao. Pune su topivih i netopivih vlakana. Topljiva vlakna usporavaju probavu i pomažu tijelu da apsorbuje hranjive tvari iz hrane, a netopiva vlakna pomažu da stolica prođe brže kroz crijeva. Suhe šljive sadrže sorbitol (glucitol), prirodni alkohol baziran na šećeru koji privlači vodu u debelo crijevo i omekšava stolicu.
Suhe šljive su bogate kalijem, vitaminom A, i raznim mineralima koji su odgovorni za aktiviranje enzima u vašem probavnom sistemu. Ovi enzimi otapaju izmet, te pomažu da stolica prođe lako kroz debelo crijevo. Kalij također štiti zidove debelog crijeva.
- Smanjuju razinu šećera u krvi
Prema Nutricionistima Kanade, šljive rangiraju nisko na glikemijskom indeksu, što znači da vam mogu pomoći da kontrolišete razinu šećera u krvi i smanjite rizik od tip 2 dijabetesa.
Istraživanja su pokazala da konzumiranje šljiva može pomoći u smanjenju razine glukoze u krvi i triglicerida u tijelu. Flavonoidi prisutni u šljivama pokazuju zaštitne učinke protiv otpornosti na inzulin i pomažu pri povećanju osjetljivosti inzulina u tijelu.
- Šljive pomažu kostima
Istraživači sa Florida i Oklahoma Sveučilišta su testirali 12 mjeseci dvije skupine žena u postmenopauzi. Jedna skupina je jela 100 grama suhih šljiva dnevno (oko 10 šljiva), a druga je jela 100 grama sušenih jabuka. Obje skupine su konzumirale kalcij i vitamin D kao dodatak. Rezultati su pokazali da je grupa koja je jela suhe šljive imala znatno veću gustoću kostiju u kralježnici i podlaktici.
Konzumiranje suhih šljiva može pomoći u održavanju zdravih kostiju tako što flavonoidi prisutni u njima pomažu pri zaštiti koštanog tkiva, te na taj način spriječiti osteoporozu kod postmenopauzalnih žena. Polifenoli, zajedno sa kalijem koji se nalazi u suhim šljivama, potiču stvaranje kostiju, povećavaju gustoću kostiju i sprječavaju gubitak kostiju. Istraživanje je pokazalo da redovna konzumacija suhih šljiva pomaže i u obnovi gustoće kostiju koje su već oslabile zbog starenja.
- Poboljšavaju pamćenje
Samo tri do četiri suhe šljive dnevno mogu pomoći da neutralizirate stanice štetnih slobodnih radikala koji (negativno) utječu na pamćenje.
Istraživanja su pokazala da su flavonoidi prisutni u šljivama djelotvorni kod zaštite od dobnog kognitivnog oštećenja. Redovno konzumiranje šljiva također pomaže u sprečavanju starosnih neurodegenerativnih poremećaja kao što su Alzheimerova i Parkinsonova bolest.
- Pomažu očima
Šljive su posebno korisne za zdravlje vaših očiju. Fitonutrijenti koji se nalaze u šljivama mogu pomoći da se smanji rizik od bolesti Degeneracija makule, koja se javlja uglavnom kod starijih osoba.
Šljive sadrže vitamin A i beta-karoten, koji su korisni u održavanju zdravog vida i sprječavanju starosne makularne degeneracije. Šljive također štite tkiva mrežnice i pružaju zaštitu od oštećenja uzrokovanih UV zračenjem.
IZVOR; pixelizam.com