-4.1 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 6 veljače, 2023

Sijeku stabla ženske topole jer misle da pospješuju pandemiju virusa

Indijske vlasti u Kashmiru naredile su masovnu sječu stabala topole za koja se strahuje da bi mogle pospješiti pandemiju COVID-19 u toj regiji, dok naučnici tvrde da za takve tvrdnje nema nikakvih dokaza.

Ženske topole, lokalno poznate kao “Russi Frass“, cvjetaju u proljeće i luče polen u obliku pamučnih perjanica koje mogu izazvati otežano disanje kod ljudi alergičnih na polen.

Međutim, naučnici tvrde da nema dokaza da polen topole u Kashmiru pogoršava bolesti respiratornog trakta i da ne postoje naučne studije i dokazi da taj polen može prenositi koronavirus.

Vlasti su izdale nalog za sječu 42.000 stabala topole na javnim površinama u Kashmiru, a zemljoposjednicima je naređeno da posijeku i stabla na svojim imanjima.

Zemljoposjednici i aktivisti za zaštitu okoliša oštro su osudili taj potez indijskih vlasti u Kashmiru i tvrde da bi tako masovna sječa topole mogla izazvati ekološku katastrofu u toj regiji.

Topola poznata kao Sjevernoameričko drvo pamuka (NACT) u Kashmir je stigla 1982. godine u okviru pomoći koju je Svjetska banka dala toj regiji, a trenutno u Kashmiru ima više od 20 miliona takvih stabala. Topole trenutno slove za simbol Kashmira i glavni su pečat njegovog krajolika.

  Neko mu je stalno skidao žicu pa mu je ovaj lik ostavio ne baš lijepu poruku

“Ne smijemo sječi topole u tako velikom obimu. To bi bila ekološka katastrofa“, kazao je za AA botaničar Mohammad Muheem i dodao da bi tako bila izazvana velika erozija tla, smanjen nivo oksigena i ugroženo stanište stotina vrsta ptica i drugih životinjskih vrsta.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU