Sijeku stabla ženske topole jer misle da pospješuju pandemiju virusa

Indijske vlasti u Kashmiru naredile su masovnu sječu stabala topole za koja se strahuje da bi mogle pospješiti pandemiju COVID-19 u toj regiji, dok naučnici tvrde da za takve tvrdnje nema nikakvih dokaza.

Ženske topole, lokalno poznate kao “Russi Frass“, cvjetaju u proljeće i luče polen u obliku pamučnih perjanica koje mogu izazvati otežano disanje kod ljudi alergičnih na polen.

Međutim, naučnici tvrde da nema dokaza da polen topole u Kashmiru pogoršava bolesti respiratornog trakta i da ne postoje naučne studije i dokazi da taj polen može prenositi koronavirus.

Vlasti su izdale nalog za sječu 42.000 stabala topole na javnim površinama u Kashmiru, a zemljoposjednicima je naređeno da posijeku i stabla na svojim imanjima.

Zemljoposjednici i aktivisti za zaštitu okoliša oštro su osudili taj potez indijskih vlasti u Kashmiru i tvrde da bi tako masovna sječa topole mogla izazvati ekološku katastrofu u toj regiji.

Topola poznata kao Sjevernoameričko drvo pamuka (NACT) u Kashmir je stigla 1982. godine u okviru pomoći koju je Svjetska banka dala toj regiji, a trenutno u Kashmiru ima više od 20 miliona takvih stabala. Topole trenutno slove za simbol Kashmira i glavni su pečat njegovog krajolika.

“Ne smijemo sječi topole u tako velikom obimu. To bi bila ekološka katastrofa“, kazao je za AA botaničar Mohammad Muheem i dodao da bi tako bila izazvana velika erozija tla, smanjen nivo oksigena i ugroženo stanište stotina vrsta ptica i drugih životinjskih vrsta.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU