Nedjelja, 23 siječnja, 2022
Još

  Sindikati – Fortina računica i podaci o platama nisu tačni

  Koordinacija osam sindikata Kantona Sarajevo, koji su danas protestvovali u Sarajevu tražeći veće plate, objavila je da se istog dana saopćenjem oglasio premijer KS Edin Forto u kojem je, kako tvrde, pokazao da ne zna računati.

  Navode da je u pomenutom saopćenju Forto precizirao da “Sindikati za povećanje plata traže 115 miliona KM godišnje”, dok je 13 dana prije, 17. novembra 2021. uvjerljivo i javno govorio da sindikati za povećanje traže 145 miliona KM. 

  – Dakle, za 13 dana premijer Forto se preračunao za “samo” 30 miliona KM – potcrtano je.

  - Oglašavanje -

  Također, sindikati ističu da je u navedenom saopćenju premijer Forto iznio podatke o prosječnim platama u KS po sektorima koji nisu tačni.

  – Današnjim saopštenjem premijer Forto pokušava ponovo politizirati pregovore sa sindikatima, jer citiramo: “Odluka o uvećanju plata se ne može posmatrati odvojeno od konačnog ishoda predloženih izmjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH koje će, ukoliko budu usvojene u Parlamentu FBiH, polučiti katastrofalne posljedice na budžet KS”. Osam sindikata neće pristati da ih premijer Forto uvuče u tu političku močvaru – naglašeno je.

  Dodaju da je Forto namjerno prešutio da su on i ostalih šest prisutnih ministara tokom sastanka od 9. novembra 2021. dobili prijedlog predsjednika SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor KS da odmah sutra potpišu Sporazum o osnovici za obračun plata za 2022. u iznosu 400 KM u kojem će jasno biti definisano da, ukoliko dođe do izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH kako je trenutno predloženo na štetu KS, da će u tom slučaju osnovica ostati ista kao u 2021. 

  – Premijer Forto je svojim odnosom prema svim radnicima u KS, posebno prema radnicima u zdravstvu KS koji su u štrajku godinama i koje nije ni spomenuo, ali i prema radnicima u komunalnoj privredi KS kojima plata nije povećavana od 2006. i za koje je rekao da traže povećanje plata od 20 miliona KM, zaslužio štrajkove i proteste koji neće donijeti ništa dobro nikome a posebno Vladi KS na čijem je on čelu – poručuju iz Koordinacije osam sindikata Kantona Sarajevo.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  - Oglašavanje -
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  - Oglašavanje -spot_img
  TRENUTNO POPULARNO