Sindikati – Fortina računica i podaci o platama nisu tačni

Koordinacija osam sindikata Kantona Sarajevo, koji su danas protestvovali u Sarajevu tražeći veće plate, objavila je da se istog dana saopćenjem oglasio premijer KS Edin Forto u kojem je, kako tvrde, pokazao da ne zna računati.

Navode da je u pomenutom saopćenju Forto precizirao da “Sindikati za povećanje plata traže 115 miliona KM godišnje”, dok je 13 dana prije, 17. novembra 2021. uvjerljivo i javno govorio da sindikati za povećanje traže 145 miliona KM. 

– Dakle, za 13 dana premijer Forto se preračunao za “samo” 30 miliona KM – potcrtano je.

Također, sindikati ističu da je u navedenom saopćenju premijer Forto iznio podatke o prosječnim platama u KS po sektorima koji nisu tačni.

– Današnjim saopštenjem premijer Forto pokušava ponovo politizirati pregovore sa sindikatima, jer citiramo: “Odluka o uvećanju plata se ne može posmatrati odvojeno od konačnog ishoda predloženih izmjena Zakona o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH koje će, ukoliko budu usvojene u Parlamentu FBiH, polučiti katastrofalne posljedice na budžet KS”. Osam sindikata neće pristati da ih premijer Forto uvuče u tu političku močvaru – naglašeno je.

Dodaju da je Forto namjerno prešutio da su on i ostalih šest prisutnih ministara tokom sastanka od 9. novembra 2021. dobili prijedlog predsjednika SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor KS da odmah sutra potpišu Sporazum o osnovici za obračun plata za 2022. u iznosu 400 KM u kojem će jasno biti definisano da, ukoliko dođe do izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH kako je trenutno predloženo na štetu KS, da će u tom slučaju osnovica ostati ista kao u 2021. 

– Premijer Forto je svojim odnosom prema svim radnicima u KS, posebno prema radnicima u zdravstvu KS koji su u štrajku godinama i koje nije ni spomenuo, ali i prema radnicima u komunalnoj privredi KS kojima plata nije povećavana od 2006. i za koje je rekao da traže povećanje plata od 20 miliona KM, zaslužio štrajkove i proteste koji neće donijeti ništa dobro nikome a posebno Vladi KS na čijem je on čelu – poručuju iz Koordinacije osam sindikata Kantona Sarajevo.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU