Sindrom izgaranja na radnome mjestu i službeno na popisu WHO-a

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prvi je put uvrstila sindrom izgaranja na radnome mjestu (burnout syndrome) u svoj priručnik Međunarodne klasifikacije bolesti (ICD-11), koji će zdravstveni radnici odsad moći dijagnosticirati kao medicinski poremećaj povezan s poslom što ga pojedinac obavlja.

Pojam i pojašnjenje navode se u odjeljku koji se odnosi na probleme povezane sa zapošljavanjem ili s nezaposlenošću, prenosi Al Jazzera.

Ovaj će poremećaj odsad biti evidentiran u rangu s prehladama i ostalim zdravstvenim problemima zbog kojih obično posjećujemo doktora. On će utvrditi simptome i propisati odgovarajuću terapiju, odlučili su stručnjaci WHO-a na prošlosedmičnom sastanku u Ženevi.

Svjetska zdravstvena organizacija ‘burnout syndrome’ opisuje kao stanje prouzročeno hroničnim stresom na poslu.

Odluka je postala službenom prošle sedmice nakon što je godinu razmatrana kao opcija, prenosi Science Alert.

Uočiti simptome na vrijeme

“Prvi je put sindrom izgaranja na radnome mjestu prepoznat i evidentiran u našem priručniku na ovaj način”, priopćio je WHO.

Neki od glavnih znakova ‘burnouta’ su nedostatak sna, manjak energije i iscrpljenost, problemi s probavom, visok krvni tlak, dekoncentriranost, povećana mentalna distanciranost od posla, smanjena profesionalna učinkovitost…

Među simptomima su prisilno razmišljanje o poslu i izvan radnog vremena, smanjena potreba za društvenim kontaktima te nedostatak vremena za poslovne, ali i obveze privatne prirode. Znak za alarm je i ako se osoba ne uspijeva opustiti ni na godišinjem odmoru.

Britanski stručnjaci koji se bave stresom i njegovim posljedicama ističu da bi simptom izgaranja na radnome mjestu trebalo nastojati uočiti na vrijeme kako bi se posljedice pravovremeno spriječile.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU