25 C
Sarajevo
Četvrtak, 16 rujna, 2021

Singapur započeo testiranje patrolnih robota

S razvojem moderne tehnologije i robotike, roboti su počeli dobivati svestrane svrhe i zadatke. Neki su kreirani da postanu čovjekovi najbolji prijatelji, dok drugi služe za utovar i istovar teških materijala u tvornicama. Njihova namjena danas je zaista svestrana pa robote možemo pronaći i kao ispomoć u medicinskim ustanovama ili ugostiteljskim objektima.

Posebnu namjenu su dobili i roboti u Singapuru, koji su trenutno u fazi testiranja, a služit će kao patrolni roboti. Naime, roboti će pregledavati pješačka područja i nadopunit će sustav nadzora koji je sam po sebi često kontroverzan, prenosi Mashable.

To je zajednički projekt koji uključuje pet singapurskih vladinih agencija, uključujući HTX, Nacionalnu agenciju za okoliš, Upravu za kopneni promet, Singapursku agenciju za hranu i Odbor za stanovanje i razvoj. Model robota kreiran je od strane HTX-a i Agencije za znanost, tehnologiju i istraživanje (A*STAR).

Model robota je dobio naziv Xavier, a od 5. rujna će biti prisutan u Toa Payoh četvrti gdje će detektirati i pratiti nepoželjna ponašanja građana. U “neželjena društvena ponašanja” spadaju skupovi od više od petero sudionika, ali i pušenje u prostorima gdje je zabranjeno, nepravilno parkiranje i upravljanje motornim vozilima.

Kad primijeti neku “neželjenu aktivnost”, Xavier automatski šalje poruku u kontrolni centar. Cilj je, prema navodima uprave, smanjiti broj običnih policajaca koji patroliraju ulicama. Taj potez je naravno naišao na negodovanje jer bi mogao ugroziti radna mjesta. Sustav je kontroverzan i zbog tog što se dijele podaci građana bez njihove privole. Ipak, ovo nije prvi put da je Singapur postavio robote na ulice – tijekom 2017. godine pojavio se Ademco sigurnosni robot, a posljednjih godina testirani su i dronovi za promatranje.

- Oglašavanje - singapur započeo testiranje patrolnih robota

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima