SIPA uhapsila tjelohranitelja državnog ministra Miloša Lučića zbog prodaje droge

U operativnoj akciji „Dijamant“ je otkriveno i privremeno oduzeto 15 kilograma opojne droge spid

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučesr su u okviru u operativne akcije „Dijamant“, na području Gradiške, Sarajeva i Istočnog Sarajeva pretresli stambene objekte i pokretne stvari na sedam lokacija.

U operativnoj akciji „Dijamant“ je otkriveno i privremeno oduzeto 15 kilograma opojne droge spid.

Uhapšene su četiri osobe, od kojije je jedna osoba polijski službenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela “Organizovani kriminal”, “Neovlaštena proizvodnja i promet opojnim drogama” i “Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja” propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz SIPA-e.

Kako se saznaje, među uhapšenima je Miloš Nikolić, koji je pratilac državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića (DNS).

Uhapšeni Nikolić nalazio se od Nove godina na bolovanju jer je učestvovao u fizičkom obračinu na Zlatiboru.

Uhapšen je tokom primopredaje spida prikrivenim istražiteljima. Naime, njima je pokušao prodati deset kilogama ove droge.

TUŽILAŠTVO BIH: UHAPŠENO VIŠE OSOBA ZBOG MEĐUNARODNOG KRIJUMČARENJA NARKOTIKA

Djelujući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, policijski službenici SIPA, realizovali su akciju hapšenja i pretresa više osoba, osumnjičenih za krijumčarenje veće količine opojne droge „speed“, oko 15 kilograma, koja na ilegalnom narkotržištu u Bosni i Hercegovini i inozemstvu, dostiže vrijednost od više desetina hiljada KM.

Osumnjičeni se terete da su, početkom ove godine, organizovali grupu za izvršenje krivičnih djela neovlaštenog prometa opojnih droga, sa jasno podijeljenim ulogama i zadacima, kako bi vršili krijumčarenje većih količina opojnih droga i sticali nezakonitu imovinsku korist.

Aktivnosti su realizovane uz podršku MUP-a RS i MUP-a Kantona Sarajevo.

S obzirom da među osumnjičenima ima i aktivni policijski službenik (DKPT BIH), aktivnosti imaju i elemente koruptivnog djelovanja i zloupotrebe policijskih ovlasti i saznanja.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužitelju koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU