-2.1 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

Sir Duncan pohvalio rad Grupe za nestale osobe na području zapadnog Balkana

Britanski ministar za Evropu sir Alan Duncan sastao se sa predstavnicima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i Grupe za nestale osobe na marginama Samita o zapadnom Balkanu, u sklopu Berlinskog procesa u Poznanju, koji su ga informisali o napretku ostvarenom u proteklih godinu dana, uključujući osnivanje operativnih grupa za razmjenu informacija i dogovaranje zajedničkih aktivnosti na rješavanju pojedinačnih NN slučajeva (bez imena, nomen nescio).

Grupa za nestale osobe, koju čine domaće institucije odgovorne za pitanja nestalih u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji, osnovana je nakon Samita o zapadnom Balkanu koji je 2018. godine održan u Londonu, zahvaljujući sredstvima Ujedinjenog Kraljevstva. Grupa radi na području cijelog regiona kako bi pomogli u rješavanju 12.000 slučajeva osoba koje se još vode kao nestale nakon konflikta 1990-ih.

Ministra Duncana je Grupa također informirala i o stvaranju izuzetno važne, javno dostupne regionalne baze podataka aktivnih slučajeva nestalih i identifikovanju neotkrivenih grobnica za buduće zajedničke ekshumacije.

– Tokom konflikta 1990-ih, približno 40.000 osoba je nestalo na području zapadnog Balkana, kojima se od tada gubi svaki trag. Mnogi od njih bili su žrtve etničkog čišćenja i drugih zločina: ubijeni su i završili su u nepoznatim masovnim grobnicama – izjavio je Duncan.

Prema njegovim riječima, to je  i danas teško i bolno naslijeđe sukoba. Ali, region, kako je dodao, ima i pozitivnu priču o potrazi za nestalim. Do danas je pronađeno više od 70 posto osoba koje su prijavljene kao nestale po okončanju sukoba na zapadnom Balkanu. Niti jedan drugi region u postkonfliktnom periodu, naglasio je Duncan, nije nikada dostigao tako visok nivo riješenih slučajeva predmeta nestalih.

– Još se dosta toga treba uraditi: putem napredne tehnologije testiranja DNK kako bi se unaprijedila identifikacija, poticanjem javnog aktivizma u potrazi za informacijama i, najvažnije, saradnjom između institucija širom regiona, na primjer na otkrivanju skrivenih grobnica. UK ulaže napore u finansiranje programa i pokretanje aktivnosti, što može napraviti značajnu razliku u ovom bolnom naslijeđu sukoba – dodao je Duncan.

- Oglašavanje -

Ministar se susreo sa ministrima vanjskih poslova uključenim u Berlinski proces tokom samita i istakao kontinuiranu predanost Ujedinjenog Kraljevstva procesu pomirenja i regionalne saradnje.

Premijerka Theresa May će se sresti sa liderima Berlinskog procesa u petak kada će predstaviti kako Ujedinjeno Kraljevstvo provodi obećanje o pružanju 80 miliona funti vrijedne podrške i udvostručenju ljudskih resursa u polju sigurnosnih izazova u regionu zapadnog Balkana, saopćeno je iz Britanske ambasade u BiH.

(FENA)


0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima