Sjećanje na Hatidžu iz Srebrenice: Nije štedila sebe da dokaže istinu i pravdu

Glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić kaže da „rahmetli Hatidža nije zaboravljena, i da to nikad neće biti“

U Čaršijskoj džamiji u Srebrenici danas je prigodnim vjerskim programom obilježena druga godišnjica od smrti Hatidže Mehmedović, javlja Anadolu Agency (AA).

Prije tevhida u Čaršijskoj džamiji članice udruženja „Majke Srebrenice“ su obišle mezar Hatidže Mehmedović u mjestu Bektići (Sućeska).

Hatidža Mehmedović je bila predsjednica udruženja “Majke Srebrenice“, a godinama se borila za istinu o genocidu, te tražila pravdu za žrtve genocida.

Glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica Damir ef. Peštalić kaže da „rahmetli Hatidža nije zaboravljena, i da to nikad neće biti“.

”Smatramo da je naša Hatidža obilježila 20. stoljeće, i sigurno je simbol svih naših majki, simbol žene Bošnjakinje. Hatidža je unatoč svemu što je preživjela imala snage i ljubavi prema drugima. Toliko je toga dala u borbi za pravdu, ali i za novi život u Srebrenici. To je bilo njeno opredjeljenje. Imala je snage da živi ovdje, od uspomena na svoju djecu, i kao takva je primjer svima nama”, rekao je Peštalić.

Ševket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, kaže da je obaveza svih sjećati se Hatidže koja je simbol svih majki Srebrenice.

”Najbolji način da se sjećamo majke Hatidže jeste da nastavimo tamo gdje je ona stala na putu nepokolebljive borbe za istinu i pravdu. Ova dostojanstvena heroina istinski je uzor svim borcima za ljudska prava, ali i primjer kako čovjek nakon pregoleme patnje i stradanja može sačuvati zdrav um i srce otvoreno za sve ljude bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost. To govori o njenoj ljudskoj veličini, ali i nevjerovatnoj hrabrosti i snazi koju je crpila iz ljubavi prema nepravedno otetim i u smrt poslanim sinovima i suprugu kao i brojnim članovima porodice koji su ubijeni u genocidu u Srebrenici”, poručio je Hafizović i dodao da će Memorijalni centar Srebrenica – Potočari uvijek podsjećati na istrajnu borbu majki za istinu i pravdu.

Fazila Efendić, aktuelna predsjednica udruženja “Majke Srebrenice“ kaže da su dvije godine brzo prošle, ali da se Hatidže moramo svi sjećati.

”Dok smo god mi živi Hatidže ćemo se sjećati. Hatidža nije štedila sebe da dokaže istinu i pravdu. Bila je jaka i snažna žena koja je otišla rano. Živjeti bez nje je teško”, rekla je Efendić.

Hatidži Mehmedović su u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine ubijeni sinovi Azmir i Almir, suprug Abdulah, dva brata i mnogobrojna rodbina.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU