Sjećanje na heroje: U Bugojnu obilježen Dan Armije RBiH – Bug.ba

Obilježavanje 30. godišnjice Armije Republike BiH, na prigodan način odana je počast svim Bugojancima koji su dali svoje živote braneći integritet i nezavisnost svoje domovine kao pripadnici Armije RBiH.

Prije 30. godina, 15.04.1992. osnovana je Armija Republike BiH koja je odigrala ključnu ulogu u odbrani zemlje. Naši šehidi su najzaslužniji za opstojnost države u koju su utkali i svoje živote za slobodu koju danas imamo. Armija je nakon Daytonskog sporazuma definisana kao bošnjačka komponenta Vojske Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon reforme odbrane transformisana je u Bosanske rendžere, jednu od tri brigade u sastavu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom je istaknuto kako je cilj prenijeti istinu o značaju i ulozi Armije RBiH u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje. Na Centralnom šehidskom spomen obilježju sa imenima 349 šehida na prigodan način odata je počast pripadnicima Armije R BiH koji su branili i odbranili svoje domove i državu BiH.

– Poštovani sugrađani, želim prije svega da vam, da nam čestitam Dan Armije. Period kroz koji smo prošli je bio jako težak. Sjetimo se kako su se grupe organizirale i čuvale svoje pragove, svoje domove, mjesne zajednice, svoju Bosnu i Hercegovinu. Prije 30 godina stvorene su snage, jedinice, čete, brigade, korpusi i od 15. aprila 1992. godine stvorena je Armija koju je uvažavao i uvažava cijeli svijet. Sjećamo se svih onih koji su braneći Bosnu i Hercegovinu, omogućili da danas živimo u jedinstvenoj BiH – rekao je prof. Hasan Ajkunić, načelnik općine Bugojno.

Historijski čas održao je ratni komandant i dobitnik priznanja Zlatni ljiljan Faruk Aganović Jupi.

Armija RBiH je priča o znanim i neznanim junacima, o hiljadama heroja, o šehidima, palim borcima i svima drugima koji su sebe ugradili u temelje današnje Bosne i Hercegovine.

Na Centralnom šehiskom spomen obilježju cvijeće su položili predstavnici organizacija proisteklih iz rata, osnovnih i srednjih škola, predstavnici vlasti i političkog života.

sjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.basjećanje na heroje: u bugojnu obilježen dan armije rbih - bug.ba


bug.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU