Sjećanje na romske žrtve holokausta/porajmosa

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Odbora za Rome pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine u petak  2. avgusta  u Spomen obilježju Donja Gradina će položiti cvijeće i odati počast nevinim romskim žrtvama holokausta, nakon čega će biti održan i čas historije, saopćeno je iz Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

Vijeće Evrope je na inicijativu romskih organizacija odredilo 2. avgust kao Dan sjećanja na 2.897 ubijenih Roma u toku jednog dana u koncentracionom logoru Auschwitz 1944. godine. Ovo je dan koji nas podsjeća na sve žrtve nacističkog režima koje su mučene i ubijane zbog svoje različitosti, a što je trajna opomena generacijama na posljedice diskriminacije, nacizma i fašizma.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta/porajmosa želi podsjetiti na teške dane stradanja i patnje romskog naroda s ciljem da nedužne žrve kao i lekcije iz najmračnijih perioda evropske historije nikada ne budu zaboravljene, navodi se u saopćenju.

(FENA) M.B.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU