-8.1 C
Sarajevo
Četvrtak, 20 siječnja, 2022
Još

  Sjećanje na romske žrtve holokausta/porajmosa

  -

  Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Odbora za Rome pri Vijeću ministara Bosne i Hercegovine u petak  2. avgusta  u Spomen obilježju Donja Gradina će položiti cvijeće i odati počast nevinim romskim žrtvama holokausta, nakon čega će biti održan i čas historije, saopćeno je iz Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

  Vijeće Evrope je na inicijativu romskih organizacija odredilo 2. avgust kao Dan sjećanja na 2.897 ubijenih Roma u toku jednog dana u koncentracionom logoru Auschwitz 1944. godine. Ovo je dan koji nas podsjeća na sve žrtve nacističkog režima koje su mučene i ubijane zbog svoje različitosti, a što je trajna opomena generacijama na posljedice diskriminacije, nacizma i fašizma.

  Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice povodom Međunarodnog dana sjećanja na romske žrtve holokausta/porajmosa želi podsjetiti na teške dane stradanja i patnje romskog naroda s ciljem da nedužne žrve kao i lekcije iz najmračnijih perioda evropske historije nikada ne budu zaboravljene, navodi se u saopćenju.

  (FENA) M.B.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  spot_img
  Možda vas zanima I OVO