Sjednica o formiranju Vlade FBiH kad se steknu uslovi

Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH održao je danas sjednicu na kojoj je zaključio da će vanredna sjednica, na kojoj bi trebala biti imenovana nova Vlada FBiH, biti sazvana čim se za to steknu uslovi.

Po riječima predsjedavajuće Doma Mirjane Marinković-Lepić očito je da se u daljnjem procesu za formiranje Vlade stvari mijenjaju iz dana u dan ili iz sata u sat.

  • Trenutno niko ne može reći šta se dešava i kada će biti vanredna sjednica. Onog momenta kada budemo imali rješenje visokog predstavnika i materijale za održavanje sjednice, a to je odluka o imenovanju Vlade FBiH, zakazat ćemo sjednicu – kazala je Marinković-Lepić.

Današnje zasjedanje Kolegija doma održano je da bi se moglo obezbijediti da se održi vanredna sjednica.

  • Željela sam da osiguram da ukoliko se nešto desi da imamo zakazanu sjednicu Kolegija. Ovom sjednicom smo omogućili da više ne moramo zasjedati jer ćemo ispuniti rok od jednog dana ukoliko se danas nešto desi – dodala je predsjedavajuća Predstavničkog doma.

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Mladen Bošković kao predsjednik Ustavne komisije obrazložio je da će sjednica komisije biti sazvana u skladu sa zaključkom doma od 6. aprila po kojem treba zakazati sjednicu komisije u roku od 15 dana kako bi se predložile izmjene Ustava FBiH koje bi omogućile trajno rješenje za implementaciju izbornih rezultata.

  • Nepotrebni presing na Ustavno povjerenstvo nema smisla. Četiri, pet, šest godina razgovaramo o Ustavu i ustavnim promjenama i Izbornom zakonu na najvećoj razini uz pomoć međunarodnih prijatelja i što se dogodilo. A sada u 15 dana treba donijeti nešto da ko fol neko nešto odradi sukladno Ustavu, zakonu i poslovniku. Ono što mogu obećati jeste da će Ustavno povjerenstvo biti sazvano, ali ne na način ovog pritiska, već na način kada se zbilja za to stvore uvjeti – istakao je Bošković.

Predsjednik Kluba Stranke demokratske akcije Mirsad Zaimović kaže da ne zna zbog čega je danas održana sjednica Kolegija.

  • Navodno da se stvore pretpostavke da se sazove vanredna sjednica. To je sve i nemamo uslova za sazivanje vanredne sjednice. Potenciralo smo na realizaciji zaključka, koji je usvojen na sjednici 6. aprila, a to je da se u roku od 15 dana ponude rješenja koja će odblokirati procese u vezi imenovanja Vlade. Očito da HDZ-u to ne odgovara i to opstruiraju. Također, je očito da ova parlamentarna većina ne postoji i da se o njoj pokušava ponovo pregovarati. Sada je svima jasno koliko je potpredsjednik Federacije Refik Lendo imao pravo što nije dao svoj potpis na Odluku o imenovanju Vlade koju je donijela predsjednica FBiH Lidija Bradara – naglasio je Zaimović.

Predsjednik Kluba Demokratske fronte Mahir Mešalić podsjetio je da je 6. aprila donesen zaključak Predstavničkog doma da Ustavna komisija zasjeda i da predloži zaključke koje treba dostaviti visokom predstavniku.

  • To je visoki predstavnik jučer napomenuo u razgovoru sa Bakirom Izetbegovićem. Svako od nas treba da radi svoj posao jer su nas građani birali da radimo svoj posao. Imamo način da deblokiramo taj proces u Ustavnopravnoj komisiji na način da izvršimo pritisak na Elvira Karajbića koji je zamjenik Boškovića, da zakaže tu sjednicu i ukoliko Karajbić odbije te i dalje budu uz HDZ čvrsto, može se zakazati jednom trećinom poslanika u komisiji. Ne vidim razlog zašto bi neko dalje opstruirao – poručio je Mešalić.

Fena

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU