15 C
Sarajevo
Subota, 18 rujna, 2021

Skaka: Projekt „Sarajevo bez mina 2020“ donosi dobrobit i podstiče razvoj

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka razgovarao je danas u Vijećnici s direktorom Marshall Legacy Institute iz Washingtona Perry Baltimorom i direktorom ITF-a ambasadorom Tomažem Lovrenčičem o provođenju projekta oslobađanja minski sumnjive površine „Sarajevo bez mina 2020“.

Projekt je promoviran 4. aprila 2019. u Gradskoj vijećnici u Sarajevu, na Međunarodni dan borbe protiv mina, a finansira ga Vlada Sjedinjenih Američkih Država, odnosno State department.

Sastanku je prisustvovao i Nermin Hadžimujagić, direktor Udruženja Centar za obuku pasa za otkrivanje mina u Bosni i Hercegovini (MDDC).

Partneri su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim napretkom projekta ukazujući na njegov dalekosežni značaj. Gradonačelnik Skaka izrazio je zahvalnost Vladi SAD kao donatoru projekta kojim će se od mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava osloboditi više od osam miliona kvadratnih metara površine, te omogućiti siguran život za sve stanovnike i posjetioce grada Sarajeva i šire regije.

– Očekujemo da će dovršetak ovog projekta u septembru naredne godine poslati snažnu i pozitivnu poruku iz Sarajeva i iz naše zemlje, te da će donijeti dobrobit i podstaći ekonomski razvoj. Zahvalni smo narodu i vladi Sjedinjenih Američkih Država što su prepoznali važnost projekta i uspostavili čvrst parnerski odnos sa glavnim gradom BiH – rekao je gradonačelnik Skaka.

Projektom „Sarajevo bez mina 2020“, koji je najveći pojedinačan projekt deminiranja finansiran od SAD u posljednjih 10 godina u Bosni i Hercegovini, obuhvaćeno je pet općina u sarajevskoj regiji u kojima je preostalo minski sumnjivo područje, a to su Stari Grad, Istočni Stari Grad, Vogošća, Istočna Ilidža i Novi Grad – saopćeno je iz  Stručne službe gradonačelnika.

- Oglašavanje - skaka: projekt „sarajevo bez mina 2020“ donosi dobrobit i podstiče razvoj

(FENA) M.B.


0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima