Skoro 90 posto turista otkazalo dolazak u Sarajevo zbog koronavirusa

Broj otkazanih grupnih rezervacija zbog korona virusa na današnji dan iznosi 95 grupa. Popunjenost je 20 posto

Zbog širenja korona virusa u svijetu i slučajeva zaraženih i u Bosni i Hercegovini iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo navode da su informacije koje su danas dobili od hotelijera iz Sarajeva o otkazivanju rezervacija lošije u odnosu na početak sedmice, javlja Anadolu Agency (AA).

“Dakle, stanje se pogoršava”, poručili su iz Turističke zajednice KS-a.

“Gubici su veći iz dana u dan. Osamdeset posto grupa na smještaju je otkazano ili pomjereno za naredni period”, odgovor je jedne od najvećih grupacija hotela iz Centra i Starog Grada.

“Broj otkazanih grupnih rezervacija zbog korona virusa na današnji dan iznosi 95 grupa. Popunjenost je 20 posto”, kažu u hotelu smještenom u Novom Gradu.

Lošije stanje je u hotelima na Ilidži, gdje je inače prema dosadašnjoj statistici Turističke zajednice KS-a, najveća koncentracija smještaja turista.

“Do danas je otkazano 90 posto rezervacija. Svakodnevno nam pristižu otkazi, tako da smo u teškoj situaciji, iz koje se nadamo brzom izlasku”, tvrde hotelijeri iz dvije grupacije hotela s područja Ilidže, navodi Turistička zajednica KS-a.

“Najbolje stanje je na Trebeviću, odakle nam je javljeno da do danas imaju ukupno 12 otkazanih rezervacija. Prema aplikaciji koju koristi Turistička zajednica KS za obračun statističkog izvještaja, broj dolazaka i noćenja u prvih 12 dana marta ove godine je manji za oko 30 posto u odnosu na isti period prošle godine”, istakli su iz Turističke zajednice KS-a.

Kako su naveli, prema kompletiranom mjesečnom statističkom izvještaju za februar 2020. broj dolazaka je manji za oko četiri posto, a noćenja za oko 1,5 posto u odnosu na februar 2019.

“Nažalost, upravo su turisti iz zemalja pogođenih korona virusom – dakle Italije, Hrvatske i Kine među 10 najbrojnijih koji dolaze u Kanton Sarajevo. Trenutno, turistička promocija i afirmacija turizma – odnosno taj dio aspekta djelovanja Turističke zajednice Kantona Sarajevo je u zastoju, otkazani ili odgođeni su brojni sajmovi – u Zagrebu, Berlinu, Dubaiu, Šangaju što će zasigurno ostaviti traga na predstojeću ljetnu turističku sezonu”, poručili su iz Turističke zajednice KS-a.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU