Skromno obilježavanje 24. godišnjice osnivanja Fonda memorijala KS-a – TNTPortal

U sedmici smo u kojoj se obilježava 24. godišnjica od osnivanja Fonda memorijala Kantona Sarajevo. O Fondu smo u Federaciji danas razgovarali sa Hamdijom Hasanovićem, šefom Odsjeka za obilježavanje manifestacije, i Harunom Hodžićem, vodičem na spomen kompleksu Tunel D-B.

Hasanović kaže da je sve spremno za 24. godišnjicu od osnivanja Fonda memorijala Kantona Sarajevo.

“Sutra ćemo zaista skromno to obilježiti. Danas smo imali već misu, 5. maja ćemo imati parastos, a sutra ćemo imati hatma dovu i skroman program gdje ćemo promovisati rad Fonda memorijala i projekte koje smo imali i koji nam dolaze u nekom budućem periodu.”

Kao najvažnije što je Fond uradio u ove 24 godine navodi da je misija Fonda bila postavljanje nišana i nadgrobnih spomenika prvo u KS-u, pa onda i širom BiH.

“Mislim da je Fond memorijala u tom smislu ispunio svoju misiju. S druge strane, Fond memorijala njeguje sjećanja na tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995., ali i narodnooslobodilački rat 1941-1945. U tom smislu zaista su urađeni mnogi projekti da se sačuva ta naša historija. Možda smo u zadnju godinu dana baš prerasli granice i Kantona i BiH s obzirom da smo organizovali niz aktivnosti koje su otišle i van granica BiH.”

Hodžić ističe da, s obzirom na situaciju, vrlo mali broj ljudi dolazi u BiH, a domaći turisti prema svom zanimanju dolaze u veoma malom broju.

“Dnevno je to 10-15, nekad do 50 ljudi. Očekujemo poslije Bajrama, neke su najave da bi mogle neke veće grupe da dođu. Mi smo spremni, tunel funkcioniše, radi se na određenoj rekonstrukciji. Očekujemo da prestankom pandemije bude pušteno u funkciju nekih 100 metara da mogu turisti i građani BiH posjetiti, tako da tu smo na raspolaganju kad god ko poželi. Svaki dan radimo.”

“S obzirom da je Sarajevo poželjan grad turistima, prva destinacija u svim vodičima je Tunel spasa. To je bio sigurno najposjećeniji objekat u regionu, preko stotina hiljada se računa ta cifra dolazaka. Najvažniji segmet je da smo uspjeli da izgradimo instituciju koja se bavi sjećanjem. Pokrenula se jedna nova priča da se u svim lokalnim mezarjima, tamo gdje su nestali naši građani koje nismo dosad uspjeli pronaći, kao što su recimo građani Ahmića, kao što su hiljade po masovnim grobnicama Srebrenice, Zvornika, Bratunca i ostalih mjesta, da se u tim mjestima postavi po jedan nišan i siguran sam da će to biti dobra priča. Da porodice i nasljednici nestalih bar mogu doći i pored nišana proučiti dovu.”

O planovima Fonda, Hasanović kaže: “Imamo podršku. Mi upravljamo i ratnom džamijom na Igmanu gdje planiramo izgraditi muzej porušenih džamija BiH. Također, upravljamo Memorijalnim kompleksom Kovači gdje se nalazi multimedijalni centar i Muzej heroja oslobodilačkog rata. Uskoronam ide i manifestacija Igman gdje smose orjentisali na multimedijalnu, online platformu.”

federalna.baIzvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU